Уряд ігнорує норми Закону України, який передбачає погашення боргів в енергетичній галузі

01 ГРУДНЯ 2020 10:53

Уряд ігнорує норми Закону України, який передбачає погашення боргів в енергетичній галузі. Про це свідчать пропозиції до бюджету на 2021 рік в редакції від 26 листопада.

Зокрема, у крайній версії проекту державного бюджету з’явився пункт, що стосується погашення заборгованості на ринку електроенергії, якого не було в попередній редакції від 17 червня 2020 року.

Так, абзац 12 пункту 3 прикінцевих положень проекту закону в редакції від 26 листопада зупиняє на 2021 рік дію пунктів 1-3 частини першої статті 3, частини другої статті 4, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії», який був прийнятий верховної Радою України 16 червня 2020 року та набрав чинності 17 липня.

Це означає, що норми, закладені у вищезгаданих статтях проекту бюджету на 2021 рік взагалі відтерміновують впровадження механізму погашення боргів, щонайменше – до 2022 року.

В той же час місячний термін, який був передбачений Законом «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» для розробки необхідних нормативно-правових актів для погашення заборгованості сплив ще 18 серпня, однак жоден із запланованих пунктів виконаний не був.

Така позиція може свідчити про свідоме ігнорування Кабінетом Міністрів позиції Верховної Ради, яка цей закон приймала, і думки президента України, який документ підписав.

Державне підприємство НАЕК «Енергоатом» стурбоване такою ситуацією, оскільки боргове навантаження на компанію продовжує зростати, а розуміння, яким чином проблема буде вирішуватися – не має.

«Наразі борг «старого» ринку, який утворився перед компанією до 1 липня 2019 року складає 11,7 млрд грн, – прокоментував ситуацію в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. – Закон України зобов’язував Уряд визначити чіткий механізм, який би гарантував повернення компанії цих коштів, але нічого не змінилося: закон не виконується і його реалізація переноситься на невизначений термін. Така позиція може мати критичні наслідки не лише для державної компанії, а й усієї енергетики країни».

Енергоатом звертається до учасників ринку, Народних депутатів, президента України терміново втрутитися в ситуацію та не допустити грубого ігнорування Урядом Законів України та нагальних проблем енергетичної галузі.

Економіка, 01.12.2020 10:53