В Таджикистані на Рогунській ГЕС запустять другий український гідрогенератор

15 СЕРПНЯ 2019 15:02

На Рогунській ГЕС буде запущено другий гідроагрегат з гідрогенератором, який  виготовили на заводі «Електроважмаш» (Харків).

Як повідомляє Міністерство закордонних справ Республіки Таджикистан запуск відбудеться 9 вересня 2019 року. На захід запрошуються представники українських ЗМІ, яким будуть покриті всі витрати на території країни. Акредитація здійснюється до 19 серпня поточного року. Потрібно на e-mail: informdepartment@mfa.tj направити копію паспорта, фотографію та документ видання, яке представляє журналіст.

Варто зазначити, що номінальна потужність гідрогенератора – 400 МВт, після набору проєктної висоти водосховища та реконструкції гідроагрегату вона складе 630 МВт.

Нагадаємо, що Рогунську ГЕС почали будувати в 1976 році, але з розпадом СРСР будівництво ГЕС законсервували. 8 травня 1993 року верхова будівельна перемичка була розмита потужним паводковим потоком, тунелі та машинний зал були частково затоплені.

У 2004 році було підписано угоду між урядом Таджикистану і компанією «Русал» про добудову ГЕС. На кошти «Русала» створено техніко-економічне обґрунтування проєкту, проведено ряд робіт на майданчику ГЕС (зокрема, осушений машинний зал). Однак сторонам не вдалося узгодити ряд принципових особливостей проєкту, зокрема висоту греблі, а також її тип («Русалом» пропонувався варіант бетонної дамби висотою 285 м), і у вересні 2007 року Таджикистан офіційно розірвав угоду з «Русалом».

29 жовтня 2016 року було перекрите річище річки Вахш, що поклало початок відновленню будівництва греблі Рогунської ГЕС. Потужність станції складе 3,6 ГВт, що зробить ГЕС найбільшої в Центральній Азії.

Світ, 15.08.2019 15:02