Вплив коронавірусної кризи на економіку Великобританії

24 БЕРЕЗНЯ 2021 16:00

Вибух пандемії наприкінці 2019 року безпосередньо торкнувся всіх сфер життя населення та вніс зміни до функціонування різних державних інституцій. Цей вплив не міг оминути й економічну сферу, яка зазнала значних втрат грошових та людських ресурсів, спричинених коронавірусом.

Сьогодні економісти відзначають одним з найбільших спадів економіки в історії Великобританії з 18 століття, пов'язаний він з двома факторами: коронавірусною кризою та нещодавнім брекзітом.

Перший значний спад ВВП можна помітити в березні 2020 року: ВВП знижується до показника в 94.1, тим часом як у лютому 2020 він становив 101.2. Найнижчої точки показники сягнули вже у квітні, коли ВВП складав 76,9. 

Найкращі темпи відновлення Валового Внутрішнього Продукту були зафіксовані у червні 2020 року, проте восени вони почали сповільнюватися. Різкий спад показників у весняні місяці безпосередньо пов’язаний з погіршенням епідеміологічної ситуації та впровадженням карантину, що, відповідно, призвело до зменшення об'ємів трудової сили, виробництва та купівельної спроможності населення. Результатом такого падіння стали: показники сфери послуг, що залишилися на 8,6% нижче рівня лютого 2020 року, показники виробничих галузей, які залишились на 4,4% нижче рівня лютого 2020 року, обсяги виробництва, що зменшились на 6,6% з лютого 2020 року.

Сфера послуг, на яку припадає близько 80% економіки Великобританії, минулого року скоротилася на 8,9%, а обсяги виробництва підприємств харчової промисловості знизились на 55% порівняно з лютим. Виробництво знизилось на 8,6%, а будівництво - на 12,5%.  Проте помітні також й позитивні тенденції стабілізації в грудні 2020 року: виробництво галузей послуг зросло на 1,7% протягом грудня, проте було на 6,9% нижче рівня лютого 2020 року. Покращення стану сфери послуг у грудні пов’язують з оптовою, роздрібною торгівлею та автомобільним бізнесом, адже саме у цих галузях спостерігалося збільшення попиту наприкінці 2020 року. Втім, ці ж галузі зазнали значних втрат у листопаді 2020 року внаслідок карантинних заходів, що діяли в окремих частинах Великобританії.

Сфера виробництва збільшилось протягом грудня 2020 року на 0,2%, завдяки діяльності обробної промисловості, а також виробництві електроенергії та газу, проте  залишалися нестабільними галузі видобувної та кар'єрної промисловостей

На виробництво товарів протягом грудня 2020 року продовжувала впливати пандемія коронавірусу, виробництво лишилося на 3,6% нижче рівня лютого 2020 року, який був останнім місяцем “нормальної” роботи в цих галузях. 

Значний вплив відчула но собі сфера туризму, яка досі залишається однією з найбільш постраждалих від кризи галузей економіки. Заходи щодо стримування вірусу спричинили зменшення подорожей та оборотів міжрегіонального туризму.  

Безперечно, коронавірус сильно вдарив по малому та середньому бізнесу. Багато підприємств, через зменшення попиту на низку товарів та загальної платоспроможності населення, відчули на собі зменшення доходів, але досі мали постійні витрати, такі як орендна плата та заробітна плата персоналу. Велика частка фірм стикнулася з проблемою руху грошових потоків. Деякі компанії ризикували вийти з бізнесу, а інші скорочували штаб, щоб скоротити витрати. Для боротьби з цим, під час першої хвилі пандемії, уряд Великобританії та Банк Англії запровадили політику підтримки постраждалих підприємств та робітників.

Коронавірусна криза безпосередньо вплинула на всі сфери економічної діяльності Великобританії, та призвела до значного спаду показників, що досі не можуть повернутися до рівня лютого 2020 року. Попри державну політику підтримки, країна також зазнала підвищення рівня безробіття, що зріс з 4,0% до пандемії до 5,1%  наприкінці 2020 року. Пандемія та її економічний вплив матимуть глибокі структурні наслідки для економіки та ринку праці Великобританії, оскільки криза продовжує пришвидшувати існуючі тенденції до роботи вдома та переходу галузі торгівлі в онлайн-формат. Характер цих явищ, скоріш за все, призведе до тривалої та тривалої реструктуризації економіки Великобританії, вплив якої буде відчуватися на довгі роки.

Джерело: Office of National Statistics

Автор: Ратушна Марія-Анна

Фото з відкритих джерел

Економіка, 24.03.2021 16:00