Парламентські вибори та референдум: У Молдові іде голосування

24 ЛЮТОГО 2019 10:00

У неділю, 24 лютого, в Молдові відбуваються чергові парламентські вибори, а також консультативний референдум із питання скорочення кількості депутатів парламенту з 101 до 61. Як передає TrueUA із посиланням на Укрінформ, виборчі дільниці відкрито для голосування з 7:00 до 21:00.

Особливістю цьогорічних парламентських виборів у Молдові є те, що вони вперше відбуваються за новою змішаною системою: 50 депутатів (із 101) буде обрано за партійними списками, а решта 51 - за одномандатними округами. Виборцям двічі доведеться голосувати: в одному з бюлетенів внесено претендентів на місця в парламенті від політичних партій і рухів, в іншому - кандидатів у депутати за одномандатними округами.

Аналогічна ситуація і щодо голосування на консультативному референдумі. В одному з бюлетенів громадяни мають відповісти на запитання, чи згодні вони зі скороченням кількості депутатів зі 101 до 61, а в другий включено запитання про згоду (чи незгоду) виборців із відкликанням депутатів у разі невиконання ними депутатських зобов'язань.

Зазначимо, що на нинішніх виборах передвиборчу агітацію дозволено і в день голосування. Заборона на агітацію діє лише в приміщенні виборчих дільниць.

Моніторинг процесу голосування проводитимуть понад чотири тисячі вітчизняних та іноземних спостерігачів.

Громадський порядок на виборах охороняють понад 8 тисяч поліцейських.

Основними конкурентами на виборах є Партія соціалістів, правляча Демократична партія і опозиційний блок «ACUM» («Зараз»), до складу якого входять партії «Дія і солідарність» і «Платформа «Гідність і правда».

Для проходження до парламенту партіям необхідно набрати не менше 6% голосів, а виборчим блокам - 8%.

Перші попередні результати голосування оприлюднять у ніч із неділі на понеділок, 25 лютого.

Світ, 24.02.2019 10:00