Стратегія «око за око»: Євросоюз вводить «дзеркальні» мита проти США

12 ЛИСТОПАДА 2020 19:07

Дочекавшись закінчення виборів в Сполучених Штатів, щоб не чинити на них впливу, Брюссель перейшов в наступ в торговому конфлікті з Вашингтоном. Євросоюз оголосив у понеділок, що запровадить мита на американський імпорт в розмірі 4 млрд доларів у відповідь на те, що США обклали європейські товари митами на суму 7,5 млрд доларів. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

«Ми дзеркально відображаємо американський підхід, - сказав єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс. - Оскільки ми не хочемо загострювати цю суперечку, ми максимально копіюємо дії Сполучених Штатів. Крім авіаційних тарифів, ми введемо також тарифи на сільськогосподарські і промислові товари».

Ця стратегія «око за око» почала застосовуватися після того, як ЄС і США пред'явили один одному претензії з приводу надання субсидій американському Boeing та європейського Airbus.

У минулому році Світова організація торгівлі винесла рішення на користь США, а в минулому місяці - на користь ЄС, що і призвело до взаємних мит.

Старший науковий співробітник брюссельського інституту Bruegel розглядає останній крок ЄС, як попередження наступної адміністрації Білого дому, а не як відплата:

««Коли ЄС приймає рішення про подібні заходи, він не вводить їх з першого дня», – сказав Андре Сапір. - Ми не побачимо завтра їх здійснення. Ці заходи будуть поступово вводитися через кілька місяців. Це сигнал про те, що ми готові діяти жорстко, якщо американці не сядуть з нами за стіл переговорів».

Брюссельський аналітик вважає, що сісти за стіл переговорів з Джо Байденом буде легше, ніж з Дональдом Трампом. Але на думку Андре Сапіра, малоймовірно, щоб новий президент повністю скасував всю торговельну політику Трампа на користь оновленої угоди про вільну торгівлю, розробленого адміністрацією Барака Обами.

Світ, 12.11.2020 19:07