Американці зібрали прототип марсіанського вертольоту

04 ВЕРЕСНЯ 2018 11:46

Фахівці NASA практично завершили збірку безпілотного вертольоту, який планується відправити на Марс в рамках місії «Марс-2020». Як пише Aviation Week, в жовтні 2018 року апарат Mars Helicopter планується передати в Лабораторію реактивного руху, де він буде проходити випробування в спеціальній вакуумній камері. Під час цих випробувань апарат зробить тільки один випробувальний політ в умовах зниженого атмосферного тиску - з міркувань економії і браку часу на складання кількох прототипів вертольотів для масштабних льотних випробувань.

Маса апарату становить 1,8 кілограма. Його фюзеляж виконаний у вигляді невеликої коробки, над якою розміщені співвісні несучі гвинти діаметром 1,2 метра. Лопаті гвинтів виконані широкими, щоб створювати достатню підйомну силу в розрідженій атмосфері Марса.

Льотні випробування Mars Helicopter в марсіанській атмосфері будуть проводитися протягом 30 днів. За цей час він повинен буде виконати щонайменше п'ять польотів з поступовим збільшенням дальності. Висота польоту складе кілька сотень метрів. Тривалість польотів буде досягати 90 секунд. Під час першого польоту вертоліт повинен буде піднятися на висоту трьох метрів і зависнути на 30 секунд. За оцінкою інженерів, безпілотний вертоліт на Марсі буде здатний злітати на висоту до однієї тисячі метрів.

Випробування повністю зібраного безпілотного вертольоту в Лабораторії реактивного руху NASA триватимуть до квітня 2019 року. Потім апарат передадуть фахівцям, які займаються розробкою та складанням ровера для місії «Марс-2020». Вони повинні будуть провести інтеграцію систем управління вертольотом в ровер, а також вирішити проблему розміщення безпілотного апарату

Технології, 04.09.2018 11:46