Арешт лідера головної опозиційної партії Грузії Ніко Мелія

01 БЕРЕЗНЯ 2021 11:26

Влада звинувачує Ніко Мелія, голову Єдиного національного руху, що вважається партією Саакашвілі,  у підбурюванні до насильства під час протестів у 2019 році. Він називає звинувачення політично вмотивованими. Кілька тисяч прихильників опозиційної партії прийшли до стін парламенту і розбили намети на знак протесту проти арешту у вівторок. 

З чого все розпочалося?

Під час засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я  20 червня 2019 року в Тбілісі депутат Держдуми Росії Сергій Гаврилов зайняв місце спікера грузинського парламенту. Це викликало протест опозиційних фракцій. Засідання було зірвано, а російські делегати покинули будівлю під охороною і в той же день виїхали з Грузії.

Примітно, що засідання проходило на запрошення уряду Грузії, а стало приводом для звинувачення в навмисній провокації керівництва парламенту. Хто і куди сяде, було зрозуміло ще до початку засідання, адже подібні засідання в інших країнах, за словами самого Гаврилова, проходили за такою ж схемою - він як голова завжди сідав на почесне місце спікера, але тільки в Грузії ця дія викликала скандал.

Примітка: Європейська міжпарламентська асамблея православ'я створена 4 листопада 1994 року по ініціативі грецьких політиків, об'єднує депутатів з 27 держав. До завдань МАП входять просування ролі православ'я в світі, підтримка православної культури як об'єднуючої сили в Східній Європі, сприяння подоланню крайніх націоналістичних, конфесійних і релігійних протиріч, а також знаходженню ефективних засобів захисту національних і релігійних меншин.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії зрадила батьківщину тому, що впустили в країну і надали почесне місце в парламенті людині, що робив заяви в підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону і брав участь в абхазькій війні проти грузин.

За словами Сергія Гаврилова, в крісло глави парламенту його посадила грузинська сторона «згідно з протоколом подібних заходів». Політик нагадав, що вже займав почесне крісло в інших країнах і це ніколи не викликало проблем.

«Генеральну асамблею веде тільки президент Міжпарламентської асамблеї православ'я - в даному випадку я. Хочу підкреслити: на такому ж почесному місці я засідав в національному парламенті Греції, в ліванському парламенті, в інших - і не було ніяких проблем. Звичайно, я готовий працювати хоч на приставному стільчику - чесно, я скромна людина і не женуся за почестями », - сказав депутат в бесіді з виданням Коммерсант .

Вже ввечері у центрі грузинської столиці зібралося, за різними джерелами, майже  десять тисяч людей.

Учасники протесту вимагали від російської делегації вибачення, але з загостренням ситуації після протистоянь із силовиками, протестувальники почали вимагати відправити у відставку голову грузинського парламенту Іраклія Кобахідзе, очільника МВС Георгія Гахара і керівника Служби безпеки Грузії Вахтанга Гомелаурі.

Частина протестувальників почала штурмувати парламент. В результаті поліція застосувала проти них сльозогінний газ і гумові кулі. За повідомленнями медиків, постраждало більше 240 дюдей. Більшість постраждалих були поранені резиновими кулями. Про жорстокі побиття активістів, повідомляє Кавказький Вузол. 

Про те хто мобілізував людей вийти на протести є дві позиції: деякі офіційні посадовці вважають, що на вулиці вийшли за закликом від лідерів партії «Єдиного національного руху» та безпосередньо Ніко Мелії. Але є і інші повідомлення. Наприклад політолог Ігор Куроптів, навпаки, вказує на те, що «кожен, хто виходить на трибуну, говорить: Ми не є партією, ми не за Саакашвілі, ми не національний рух». Він зазначає, що дуже багато студентів зібрала Асоціація грузинських університетів

Проти Ніко Мелії порушили кримінальну справу за звинуваченням у організації групового насильства щодо, але згодом відпустили під заставу та з зобов’язанням носити електронний браслет . Опозиціонеру заборонили брати участь в публічних акціях, а також спілкуватися з іншими учасниками мітингу 20 червня 2019 року.

То яка ж причина затримання Ніко Мелії?

Через рік, 1 листопада 2020 , опозиціонер на знак протесту демонстративно зняв електронний браслет. Таким чином Мелія висловлював свій протест у зв'язку з підсумками парламентських виборів 31 жовтня. Разом з ще 35 членами «Єдиного національного руху» він пройшов до складу парламенту, проте приєднався до його бойкоту і написав заяву про відмову від депутатського мандата разом зі своїми однопартійцями.

Суд постановив заарештувати Мелію 17 лютого 2021. Таким чином, суддя задовольнила клопотання Генпрокуратури про зміну запобіжного заходу з застави на арешт. Мелію звинувачують в організації заворушень під стінами грузинського парламенту в Тбілісі в червні 2019 року під час акції проти візиту російського депутата Сергія Гаврилова.

Яка позиція влади?

Уряд, підконтрольний партії «Грузинська мрія», захистив арешт як крок на підтримку верховенства закону, оскільки Мелія зняв браслет  і не вніс заставу. Його прихильники назвали це політично вмотивованим придушенням опонентів. Минулого  року парламент позбавив Мелію депутатського імунітету, для того щоб суд зміг винести рішення про жорсткіше покарання.

Вже 22 лютого парламент затвердив нового премєр-мінистра, Іраклі Гарібашвілі. У зв’язку з тим, що 18 лютого подав у відставку прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія через розбіжності з правлячою партією «Грузинська мрія» з питання про силової операції в штаб-квартирі опозиційної партії «Єдиний національний рух» (ЄНР).

Що каже опозиція?

«Це початок великої перемоги. Це не вони зайшли в будівлю, а це уряд виходить через своє правління. Жодного громадянина Грузії не повинні затримувати через Гаврилова. Вони хочуть, щоб в країні ніхто не протестував, якщо завтра в країну знову приїде Гаврилов. Але це почесна для нас боротьба. Так закінчуються режими. Вони не зможуть зберегти владу, використовуючи спецназ проти громадян. Нас буде все більше і більше », – заявив Мелія під час штурму будівлі офісу парті.

Адвокати Мелія називають рішення суду політичним. Його вину не було доведено, але все одно прокуратура вимагала затримати Мелію заарештували нас час слідства до з’ясувань обставин злочину.

«Це є прецедентом того, як суд та всі структури використовують як інструмент політичного тиску. Дуже ганебне рішення. Саме по собі воно не могло бути ухвалене в суді, його ухвалило політичне керівництво», - зазначив один з адвокатів Мелія Георгій Кондахішвілі.

Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі теж висловив свою позицію. В інтерв'ю DW. На його думку, протести спрямовані як проти Росії, так і проти Іванішвілі. Молодь не готова терпіти радянські методи управління, тому і вийшла на протести. Він зазначив, що хаос і нестабільна ситуація в пострадянських республіках задовольняє Росію і  тільки  допомагає поширити свій вплив.

Напередодні засновник Єдиного Національного Руху, колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, який обіймає посаду глави Виконавчого комітету національної ради реформ України, звернувся до грузинського народу з Києва і закликав «всіх волелюбних громадян» вийти на вулиці, щоб «захистити не тільки Никанора Мелія, а й свою свободу і свободу країни». 

США засудило рішення арештувати лідера головної опозиційної партії.  «Грузія зробила крок назад на шляху до сильної демократії», – вказано у заяві на сторінці посольства у Twitter. 

Автор: Діана Дринь

Світ, 01.03.2021 11:26