Історія за кожним твором. TrueUA й Adrum запускають спецпроект "Покоління війни"

10 ЖОВТНЯ 2024 10:00

TrueUA та Асоціація з розвитку міжнародних відносин Adrum запускають рубрику "Покоління війни", де будуть представлені картини з однойменного арт-марафону та історії їхніх авторів.

Арт-марафон "Покоління війни" розпочався в грудні 2023 року і планується проводитися до кінця війни. TrueUA є постійним інфопартнером арт-марафону. Проект збирає роботи митців різного віку — від дітей до літніх людей, які зараз переживають війну. Також є учасники з інших країн, що показує підтримку України у світі. Кращі роботи експонуються в Центральному парку культури й відпочинку Києва біля Арки Свободи українського народу, кожні півтора місяця експозиція змінюється.

Проведення виставки арт-творів з різних країн в серці Києва демонструє світу, що навіть у важкі часи столиця України є центром міжнародної культури. За час проведення арт-марафону в ньому взяли участь митці з 18 країн: України, США, Канади, Албанії, Чорногорії, Румунії, Польщі, Латвії, Франції, Німеччини, Фінляндії, Швеції, Греції, Великої Британії, Італії, Північної Македонії, Ізраїлю, Чехії.

Арт-марафон є частиною масштабного Міжнародного художнього фестивалю Малюй.ua.war, який розпочався в перші дні повномасштабного вторгнення та планується проводитися до Перемоги. Проeкт є арт-терапією для українців, також він збирає арт-свідоцтва війни й показує їх миру. Понад 50 проєктів культурної дипломатії були представлені в 16 країнах світу за час війни. Саме виставки робіт арт-марафону "Покоління війни" вже були представлені в Польщі, Греції, Чорногорії, Болгарії, Албанії, Північній Македонії, Малайзії, Пакистані.

Проект організований Асоціацією з розвитку міжнародних відносин Adrum за сприяння Міністерства культури та стратегічних комунікацій, Міністерства закордонних справ та Київської міської влади.

Як взяти участь в наступній виставці, дивиться тут.

"Покоління війни" — історія за кожним твором

Анатолій Мицкан, 45 років, м. Івано-Франківськ

Доброволець, ветеран. До повномасштабного вторгнення захоплювався живописом. Автор університетського посібника "Історія Західного Малярства", який було опубліковано 2006 року. Після серії госпіталів і комісування живопис став реабілітацією військового. У червні 2024 відбулася персональна виставка у Львові, в галереї "Фацет", всі роботи продались з аукціону за 360 000 гривень, які повністю були конвертовані у дрони для рідної 102 Обр ТРО. Брав участь у виставках арт-марафону "Покоління війни" у Центральному парку культури й відпочинку Києва та у KIC Budo Tomovic в столиці Чорногорії Подгориці, також роботи Анатолія Мицкана виставлялися в галереї Lapidarium у Празі, Чехія, і у київській галереї "Глобус".

Ключова думка роботи "Парасолька" (65х65 см, полотно, олія, 2024 р.) — це повне безсилля загарбника перед силою духу того, кого він вважає жертвою. Дула танків — тому свідчення. Хоробра дівчинка захищає ведмедика парасолькою. У неї немає зброї, але є рішучість і хоробрість. Ми переможемо, бо сила духу сильніше за будь-яку зброю.

картина Анатолія Мицкана

Ознайомитися з творчістю автора можна за посиланням

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.10.2024 10:00