Канада сприяє створенню «феміністичного» бюджету

09 БЕРЕЗНЯ 2021 11:54

Канада в понеділок представила цільову групу, що складається тільки з жінок для гарантій свого майбутнього бюджету, особливістю якого є мільярди на постпандемічні проблеми жінок. Цей бюджет включає заходи щодо забезпечення справедливих умов праці жінок і усунення гендерної нерівності, повідомляє TrueUA з посиланням на Reuters.

Перший бюджет міністра фінансів Христі Фріланд надійде не в цьому місяці, а пізніше, «цієї весни». Про це повідомила в понеділок її прес-секретарка. Це буде перший повний бюджет з часів пандемії COVID-19.

Цільова група у справах жінок в економіці також буде консультувати федеральний уряд про дії щодо усунення гендерного дисбалансу, що поглиблюється COVID-19. Його співголовами будуть Фріланд та заступник міністра фінансів Мона Фортьє.

«Майбутнє процвітання і конкурентоспроможність Канади залежать від здатності жінок в рівній і в повній мірі брати в цьому участь», - йдеться в заяві Фріланд. Панельна дискусія була офіційно відкрита в Міжнародний жіночий день.

З моменту призначення в серпні міністром фінансів Фріланд неодноразово говорила про «феміністський порядок денний», і заявляла, що національний план з догляду за дітьми стане частиною пакету заохочень на суму до 100 мільярдів канадських доларів (79 мільярдів доларів) протягом трьох років.

Ця стратегія денного догляду є одним із заходів соціальної інфраструктури, яку розгляне комісія. За словами членів комісії, зараз дуже вдалий час для Канади, щоб нарешті запустити національну програму.

«Проблема догляду за дітьми сьогодні набагато більш актуальна, ніж це було до пандемії», - сказала Морна Баллантайн, виконавчий директор групи захисту інтересів Child Care Now і член комісії. «Усі згодні з тим, що статус-кво не працює».

«Це зажадає значних ресурсів - фінансових - і це не швидкий проект. Для цього буде необхідна прихильність сталого довгострокового фінансування», - додала вона.

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що для прискорення відновлення Канади після пандемії необхідні фінансові заохочення.

«Ця криза ледь не згорнула завзятий соціально-економічний прогрес у житті жінок», - йдеться в заяві Трюдо.

«Щоб побудувати більш справедливу і рівноправну Канаду, ми повинні забезпечити феміністське, міжсекторальне відновлення після цієї кризи».

Трюдо проводив кампанію в 2015 році як прихильник феміністичного руху, і з моменту свого обрання він підтримує гендерно збалансований кабінет. Але його критикували за те, що він позбувся свого колишнього генерального прокурора - першої жінки з числа корінного населення, яка зайняла цю посаду - на тлі суперечки про те, як вона вела справу про корпоративну корупцію.

Канадські жінки частіше, ніж чоловіки, втрачають роботу під час пандемії, і в три рази більше жінок, ніж чоловіків, повністю покинули робочі місця з лютого 2020 року. Матері та молоді жінки постраждали непропорційно великою мірою.

Майя Рой, виконавчий директор YWCA Canada і ще один член комісії, повторили, що турбота про дітей повинна бути в центрі уваги при розгляді питання про те, як перезапустити економіку.

Вона також вказала на важливість залучення частково зайнятих жінок-іммігранток, які пройшли навчання для кваліфікованої роботи за кордоном, але чиє навчання не визнано в Канаді.

«Прямо тут, в Канаді, у нас є висококваліфіковані лікарки, медсестри та фахівчині з респіраторних захворювань, які доставляють піцу і працюють в Uber», - сказала вона.

 

Автор: Влада Май

 

Фото з відкритих джерел.

Світ, 09.03.2021 11:54