Прем'єр-міністр Сінгапуру прогнозує «значний ризик» зростання напруженості між США та Китаєм

16 БЕРЕЗНЯ 2021 11:07

Прем'єр-міністр Сінгапуру Лі Сянь Лун заявив в інтерв'ю для ВВС, що зіткнення між США та Китаєм є більш імовірним, ніж п'ять років тому. Однак він стверджує, що шанси на військовий конфлікт «ще не високі».

Наступного тижня адміністрація Байдена проведе перші переговори на високому рівні з китайськими чиновниками на Алясці.

Лі Сянь Лун також зазначив, що політичний курс Китаю створює напруженість серед великих та малих держав, проте прем’єр-міністр не береться давати поради китайському уряду.

Погляди лідера Сінгапуру на відносини США та Китаю впливають на ситуацію в регіоні, оскільки острівна держава відіграє значну роль в економічному та політичному житті Азії.

США є головним партнером Сінгапуру у галузі безпеки, а також сприяє країні значними інвестиціями. Тим часом Китай є найбільшим експортним ринком для сінгапурських товарів, тож економіка Сінгапуру виграє від економічного зростання Китаю. Американсько-китайська торгова війна між двома наддержавами протягом останніх двох років загрожувала рівновазі як в азійському регіоні, так і на світових ринках.

Хоча відносини між країнами загострилися за часів перебування на посаді президента США Дональда Трампа, але немає жодних ознак того, що новообраний президент Джо Байден буде пом’якшувати політику щодо Китаю.

За деякими підрахунками, китайська економіка планує випередити США і стати найбільшою у світі до 2028 року, на п'ять років раніше, ніж прогнозувалося раніше. Значний економічний підйом Китаю в останні роки супроводжувався наростаючою агресією як внутрішньою, так і зовнішньою, через політику лідера країни Сі Цзіньпіна.

Світ, 16.03.2021 11:07