Що відбувалося у світі 8-го березня?

09 БЕРЕЗНЯ 2021 11:31

Цієї неділі французькі активістки зібралися в Парижі на знак протесту проти сексизму та сексуального насильства з нагоди Міжнародного жіночого дня, який у календарі відмічено числом 8 березня.

Як повідомляє TrueUA з посиланням на Euronews, на протестах жінки також закликали до «феміністичного страйку» в понеділок, щоб виступити за більшу рівність та встановлені права жінок у всіх сферах життя.

Подібні вуличні акції протесту організовуються по всій країні.

На площі Республіки активісти тримали великий банер із написом «зупинимо феміцид», щоб засудити вбивства жінок, що трапляються з причини домашнього насильства.

За підсумками Міністерства юстиції у Франції минулого року через домашнє насильство було вбито 90 жінок, порівняно зі 146 у 1919 році.

Повідомлення про домашнє насильство зросли на 40% під час першого карантину в березні-квітні та на 60% під час другого в листопаді-грудні, повідомляє державне представництво Франції.

Разом із рухом у Франції, сирійські курди відзначали Міжнародний жіночий день на мітингу в Камічлі, що на північному сході Сирії, контрольованому напівавтономними владами.

На думку активістів, цей захід має відновити впевненість жінок у собі, а також їхню освіту та розвиток, щоб протистояти авторитаризму, культурі смерті, вигнання та вбивств, які існують у суспільстві, та захистити здобутки революції.

Напередодні Міжнародного жіночого дня Програма розвитку ООН (ПРООН) оприлюднила новий звіт, який намагається подолати гендерну нерівність, зокрема для сотень мільйонів жінок у країнах, що розвиваються у світі.

«Ми закликаємо до того, щоб уряд запровадив тимчасовий базовий дохід для жінок. Якщо ви задумаєтеся про зростання домашнього насильства, ви побачите, як лише ті жінки, які мають доступ до певного базового доходу, можуть врятуватися від цієї ситуації», - Ракель Лагуна Директор з гендерних питань в ПРООН.

Запропонована ПРООН широкомасштабна схема тимчасового базового доходу показує, що щомісячні інвестиції в розмірі 0,07 відсотка ВВП країн, що розвиваються, можуть забезпечити фінансову безпеку 613 мільйонів жінок працездатного віку, які живуть у злиднях, стверджують автори звіту. 

Автор: Влада Май

Фото з відкритих джерел.

Світ, 09.03.2021 11:31