Фото: Pixabay

Експерти вказали на невідповідність деяких українських податків стандартам ЄС

Експерти Європейської комісії визначилися щодо рекомендацій з реформування податкової системи України. Найбільше зауважень станом на сьогодні є до системи прямого оподаткування — її необхідно реформувати відповідно до директив Європейського Союзу.

Як повідомляє Міністерство фінансів, у середу, 29 травня, відбулася роз’яснювальна зустріч представників України та Республіки Молдови з Європейською Комісією щодо офіційного скринінгу в межах переговорів "Оподаткування".

Зазначається, що акцизне оподаткування в Україні оцінене експертами як таке, що частково синхронізовано з нормами європейської спільноти. Також українське законодавство про податок на додану вартість відповідає Директиві ЄС. 

Проте наразі найбільше зауважень є в галузі прямого оподаткування. Зокрема, наголошувалося на необхідності врегулювати ці податки так, щоб вони відповідали критеріям європейського корпоративного оподаткування та європейській системі щодо протидії ухиленню від сплати податків. Для того, щоб відповідати всім критеріям європейської регуляції, Києву потрібно привести законодавство про пряме оподаткування у відповідність з директивами Євросоюзу.

"Мінфін спільно з національними експертами та за підтримки наших партнерів з проєкту EU4PFM працює над підготовкою змін до законодавства в частині приведення деяких норм Податкового кодексу України у відповідність до законодавства ЄС, зокрема, у випадках, коли існує ризик подвійного оподаткування або неоподаткування податком на додану вартість", — йдеться у повідомленні. 

Варто додати, що прямими податками в українській фіскальній системі вважаються податки на нерухоме майно, податки на прибутки, які спрямовані на отримання відсотків, та податки на доходи фізичних осіб.

Нагадаємо, 16 травня Державна податкова служба заявила, що українці у 2024 році повинні сплатити податки за додаткові доходи. Для цього потрібно заповнити спеціальну декларацію. Важливо знати, що банки заморожують рахунки після підозрілих переказів, якщо клієнт не міг документально підтвердити походження коштів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.06.2024 03:22