Фото: Запорізька міська рада

Омбудсмен пояснив, як переселенцям отримати статус безробітного

Внутрішньо переміщені особи після евакуації із населених пунктів, де ведуться бойові дії, нерідко не мають змоги припинити трудовий договір з останнім місцем роботи за попереднім місцем. Однак не усі знають, що законом передбачено припинення такого договору можна здійснити в односторонньому порядку.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець пояснив, що для цього необхідно подати до центру зайнятості за місцем проживання/перебування заяву на ім’я роботодавця. Датою припинення трудового договору є наступний день після подання такої заяви.

У день припинення трудового договору Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної повинен повідомити про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними). 

"У разі, якщо у таких осіб не розірвані трудові договори з роботодавцем, який перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, заява зберігається у територіальному органі центрального органу виконавчої влади на підконтрольній території до моменту деокупації. Після чого протягом семи календарних днів даний орган повідомляє роботодавця або територіальний орган Пенсійного фонду України, або територіальний орган Державної податкової служби", — пише Лубінець.

Омбудсмен додає, що взята на облік внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без додаткових вимог.

"До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж, допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття", — вказує посадовець.

Нагадаємо, раніше у Мінсоцполітики повідомили, що державну допомогу для внутрішньо переміщених осіб не скасовуватимуть при зміні місця проживання. Там додали: якщо заява на зміну фактичного місця проживання подавалася через застосунок "Дія", виплати продовжуватимуть надходити на рахунки. Додаткового звертатися до органів соціального захисту населення не потрібно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.06.2023 23:51