Фото: telegraf.in.ua

Омбудсмен пояснив, чи має право роботодавець змушувати працювати під час повітряної тривоги

З початком повномасштабного вторгнення Росії у багатьох громадян виникло питання: чи може роботодавець змушувати працювати, якщо у регіоні оголошено повітряну тривогу

Омбудсмен Дмитро Лубінець пояснив, що безпосередньо у трудовому законодавстві немає норми щодо заборони працювати під час повітряної тривоги, не прописана й відповідальність роботодавця, якщо доводиться працювати. Водночас він наголошує, що роботодавець не повинен нехтувати правилами цивільного захисту.

Так, роботодавець зобов’язаний забезпечувати захист своїх працівників, у тому числі під час оповіщення про повітряну тривогу. Омбудсмен пояснив, що згідно з Кодексом законів про працю України, на всіх підприємствах, в установах, організаціях мають бути створені безпечні й нешкідливі умови праці. Забезпечити їх повинен роботодавець, крім випадків, коли з працівником укладено трудовий договір про дистанційну роботу.

"Роботодавець не має право вимагати від працівника виконувати роботу, що загрожує його життю, а також в умовах, які порушують законодавство про охорону праці. Працівник же має право відмовитися виконувати доручену роботу, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища", — пояснив Лубінець.

Він додав, що у Кримінальному кодексі передбачена відповідальність за:

  • порушення вимог про охорону праці;
  • порушення вимог пожежної чи техногенної безпеки;
  • службова недбалість.

Омбудсмен наголошує, що роботодавець зобов’язаний забезпечувати цивільний захист своїх працівників, у тому числі під час оповіщення про повітряну тривогу. Водночас працівник зобов’язаний додержуватись правил цивільного захисту під час повітряної тривоги та евакуюватися в безпечне місце.

Нагадаємо, раніше Лубінець пояснив, чи повинні українці декларувати грошову та матеріальну допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.04.2023 05:29