Фото: Луганська ОВА

Українцям пояснили, чи потрібно декларувати міжнародну допомогу

Багато українців, які виїхали за кордон внаслідок повномасштабної війни з Росією, отримують грошову та матеріальну допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів, іноземних кампаній та організацій. Громадян цікавить, чи потрібно декларувати такі доходи.

Як повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, платники податків зобов'язані подавати річну декларацію про свій майновий стан і доходи й, відповідно, сплачувати податки. Однак законодавством передбачені винятки щодо оподаткування доходів за кордоном.

"Це стосується осіб та членів сім’ї першого ступеня споріднення, постраждалих внаслідок збройної агресії РФ і які скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном та отримують допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів. Отже, громадяни України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, зобов’язані задекларувати як іноземний дохід отриману допомогу від іноземних держав, їхніх держфондів, іноземних кампаній та організацій. При цьому податок на цей іноземний дохід та військовий збір із суми такої допомоги не визначається та не сплачується", — пояснив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що українці можуть подавати податкову декларацію в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі "ЕК для громадян" — "Податкова декларація про майновий стан і доходи".

Нагадаємо, раніше влада пояснила, коли переселенці можуть втратити виплати. Нині органами соціального захисту здійснюються вибіркові перевірки ВПО за місцем проживання, щоб виявити, чи дійсно особи, які отримують допомогу від держави, проживають за вказаною адресою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.03.2023 05:13