Фото: Луганська ОВА

Влада пояснила, коли переселенці можуть втратити виплати

У зв'язку із повномасштабною війною в Україні значно побільшало осіб, які отримали статус переселенця. Влада почала здійснювати вибіркові перевірки таких осіб за місцем проживання, щоб виявити, чи дійсно особи, які отримують допомогу від держави, проживають за вказаною адресою. 

У Мінреінтеграції нагадали, що під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт. Також переселенці повинні бути поінформовані про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту для проходження ідентифікації. І лише у разі неявки переселенцям можуть припинити передбачені для них виплати.

"Перевірки мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги", — зауважила віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук.

Однак це не єдиний випадок, коли громадянин України може втратити статус ВПО. Це може статися за умов:

  • переїзду за кордон;
  • повернення на місце постійного проживання;
  • якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання.

Які виплати отримують переселенці

У 2023 році фіндопомога українцям виплачується автоматично. Сума виплат ВПО складає:

  • 3 000 гривень  дітям та громадянам з інвалідністю;
  • 2 000 гривень — усім іншим громадянам.

Гроші надходитимуть українцям, які виїхали з населених пунктів, включених до переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані; у яких залишилося непридатне для проживання або зруйноване житло і вони подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія".

Нагадаємо, 13 березня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до прем'єр-міністра Дмитра Шмигаля та віце-прем'єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук з проханням скасувати норму, згідно з якою переселенці втрачають виплати, якщо під час перевірки з'ясувалося, що їх не було за адресою проживання. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.03.2023 17:55