Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Синоптик спрогнозувала "нетипову" зиму в Україні: на погоду вплине антициклон в Атлантиці

Майбутня зима в Україні може бути нетипово теплою. Це пов'язано з формуванням потужного антициклону в Атлантиці, який виштовхуватиме тепле повітря із субтропіків у бік України.

Про це повідомила Віра Балабух, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, в інтерв'ю Національній академії наук України.

За словами експертки, середня температура повітря взимку буде на 1-2°C вище за норму, коливаючись у межах від +5 до -5°C. Віра Балабух зауважила, що останні десятиліття домінує тенденція до підвищення температур у зимовий період. Особливо це прослідковується у січні, коли показники наближаються до типових для листопада.

Якою буде майбутня зима в Україні

За прогнозами Віри Балабух, зима цього року може бути такою ж теплою, як торік. Попри загальну тенденцію до потепління, синоптик не попередила про можливість короткочасних арктичних вторгнень, які можуть спричинити два-три дні значних морозів. Проте, за її словами, взимку може бути так само тепло, як і торік.

Балабух наголосила, що хоча більшість днів матиме температуру від -5 до +5 градусів, кліматичні фактори вказують на можливість періодичних холодних періодів. Представниця гідрометеорологічного інституту наголосила, що загалом синоптики очікують, що зима в нашій країні буде відносно м'якою з переважанням помірних температур.

Погода у жовтні: прогноз синоптиків

У жовтні в Україні погода буде теплішою за норму. За даними "Укргідрометцентру"середня місячна температура в Україні прогнозується в межах +7...+13°C. Ці цифри є на 1-1,5°C вищими за норму.

Місячна кількість опадів очікується 31-67 мм, в Карпатах місцями 77-101 мм. Такі показники є в межах норми.

Нагадаємо, 1 жовтня у Карпати завітала справжня зима. На високогір'ї Івано-Франківської області фіксували сніговий покрив висотою до 13 сантиметрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.10.2024 21:59