Фото: НБУ

У НБУ спростували чутки про "великі штрафи" за порушення фінмоніторингу

Національний банк України спростував інформацію, яку поширювали у медіа про те, що банки начебто штрафують клієнтів за порушення фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються громадянами на їхніх банківських рахунках.

Як повідомляє прес-служба НБУ, таке твердження не відповідає дійсності.

"Законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких фінансових покарань до порушників правил фінансового моніторингу та стягнення за це "штрафу", — наголосили у НБУ.

Зазначається, що банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу. Водночас законом про фінансовий моніторинг передбачено обов’язок та право фінансової установи розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити його рахунок, у визначених законодавством випадках. У такому випадку банк повертає кошти громадянину готівкою чи шляхом перерахування на інший рахунок за вказаними ним реквізитами.

Фейк про штрафи від банків

Джерело: НБУ

"Механізм повернення коштів банком передбачений у пункті шостому додатка 12 до положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19.05.2020 № 65 (зі змінами). Банк може брати стандартну звичайну комісію за проведення такої платіжної операції", — зауважили в Нацбанку.

Своєю чергою НБУ також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема й у сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ.

"Просимо з обережністю ставитися до непідтвердженої інформації та перевіряти її на офіційних джерелах", — додали у НБУ.

Нагадаємо, раніше очільник НБУ Андрій Пишний повідомляв, що Нацбанк з 1 жовтня вводить обмеження карткових переказів та запроваджує граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. Це рішення необхідне для боротьби з "дропами", але водночас воно є тимчасовим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.08.2024 10:27