Фото: nrcu.gov.ua

НБУ встановлює обмеження на переказ коштів між картками: названо ліміт

Національний банк України вводить тимчасові обмеження карткових переказів та запроваджує граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. Зміни наберуть чинності з 1 жовтня 2024 року.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

З 1 жовтня 2024 року Національний банк тимчасово, на пів року, встановлює ліміт у 150 000 гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з картки на картку" (також відомі як P2P, C2С).

"Ліміт діє лише на суму вихідних переказів за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб", — пояснили в регуляторі.

Ліміт не застосовується до:

  • рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою;
  • осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження;
  • переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритих в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують зазначену суму, отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність.

Якою є головна мета нововведення?

В НБУ пояснили, що запроваджений ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури в протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків "дропів" (людей, які віддають у користування третім особам свої рахунки), які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки. Аналіз регулятора свідчить, що через картки "дропів" може проходити близько 200 мільярдів гривень на рік.

"Тіньовий бізнес шукає для себе нові шляхи проведення грошових платежів, і це потребує швидкого реагування, тому НБУ запроваджує ліміт як тимчасове антикризове рішення", — зазначили в НБУ.

Запроваджений період обмеження строком на шість місяців буде використаний для напрацювання спільних рішень, спрямованих на вирішення цієї проблеми.

Нагадаємо, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев заявляв, що економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися. З початку 2024 року економічне зростання становило 4,4%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.08.2024 14:33