Фото: соцмережі

Економіка України з початку 2024 року зросла на 3,6%: що стало причиною

Економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися. З початку 2024 року економічне зростання становило 4,4%.

Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев.

Так, за оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у квітні зростання реального ВВП сповільнилось до 4,3% (з 4,6% у березні). За перші чотири місяці поточного року економічне зростання становило 4,4% (+/- 1%).

Економічне зростання підтримували:

  • пожвавлення інвестиційного попиту (на продукцію машинобудування (ВПК), галузі будівельних матеріалів);
  • певне покращення ділових настроїв (за опитуваннями НБУ, у березні — квітні підприємства повернулись до оптимістичних очікувань результатів своєї роботи у найближчій перспективі);
  • пожвавлення споживчої активності;
  • стабільна робота морського коридору, що підтримує експортно орієнтовані галузі (насамперед, АПК, ГМК) та роботу транспортної галузі в цілому.

Гетманцев також назвав негативні фактори, які можуть сповільнити ріст економіки. Зокрема, це: 

  • обстріли енергетичної інфраструктури та дефіцит електроенергії, що стримує виробництво;
  • складна ситуація на ринку праці, на якому дефіцит кваліфікованих кадрів поєднується із високим структурним безробіттям (через значну зовнішню і внутрішню міграцію, мобілізацію).  

Нагадаємо, за даними Мінекономіки, у квітні цього року зростання валового внутрішнього продукту України складало 4,3%, що дещо менше, ніж у березні, коли зростання економіки було на рівні 4,6%. На темпи зростання української економіки вплинули масовані ракетні обстріли окупантів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.05.2024 20:45