Фото: соцмережі

У Мінекономіки розповіли, як масовані обстріли вплинули на ВВП України

У квітні цього року зростання валового внутрішнього продукту України складало 4,3%, що дещо менше, ніж у березні, коли зростання економіки було на рівні 4,6%. На темпи зростання української економіки вплинули масовані ракетні обстріли окупантів. 

Як повідомляє прес-служба Міністерства економіки України, відновлення української економіки відбувається попри війну та масовані ракетні обстріли з боку країни-агресора. Позитивна динаміка спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі.

Міністр економіки України Юлія Свириденко зазначила, що у квітні 2024 року продовжилася тенденція щодо відновлювального зростання економіки.

"Ця тенденція підтримана рекордними обсягами експорту товарів, збільшенням попиту на будівельні послуги в умовах бюджетного фінансування на відновлення інфраструктури, продовженням поліпшення ділових настроїв та пожвавленням споживчої активності", — наголосила міністр. 

Вона додала, що стабільна робота морського коридору сприяла сфері перевезення залізничним транспортом, виробництво металургійної продукції, а також видобуток металевих руд.

"Разом з тим високі безпекові ризики, чергове пошкодження енергетичних об’єктів, а також значний дефіцит кваліфікованих кадрів і далі негативно тиснули на ВВП", — каже Свириденко

У міністерстві наголосили, що проблеми з електрогенерацією можуть мати потенційно негативний вплив на роботу промисловості в країні. У першу чергу це стосується найбільших споживачів електроенергії, яким через технологічні особливості виробничих процесів майже неможливо переорієнтуватися на альтернативні джерела постачання електроенергії.

Нагадаємо, 25 квітня правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до рівня 13,5% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.05.2024 11:10