Фото: соцмережі

Чи зростатиме економіка України у найближчі два роки: прогноз НБУ

Попри економічний спад на початку повномасштабної війни зараз економіка України демонструє позитивні сигнали та високу адаптивність. Надалі відбуватиметься поступове відновлення цієї сфери.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

"За даними оновленого макропрогнозу, очікується, що відновлення економіки триватиме, хоча буде стриманим", — зазначили в регуляторі.

За оцінками НБУ, у першому кварталі 2024 року зростання реального ВВП було слабшим, ніж очікувалося. На це вплинули стримані бюджетні видатки в умовах невизначеності з надходженням зовнішнього фінансування, а також наслідки блокади кордону з боку Польщі.

Загалом прогноз зростання ВВП дещо погіршено через наслідки масштабних російських атак на енергетичну інфраструктуру України. Очікується, що у 2024 році економіка зросте на 3%. У 2025-2026 роках, за прогнозом НБУ, ВВП становитиме 4,5-5%.

У НБУ підкреслили, що збереження міжнародної фінансової підтримки та заходи з посилення стійкості державних фінансів дадуть змогу й надалі забезпечувати макрофінансову стабільність, необхідну для сталого відновлення економіки.

Варто зазначити, що згідно з оновленим макроекономічним прогнозом, протягом 2024 року інфляція в Україні зростатиме. Проте надалі, у 2025-2026 роках, очікується її розворот у бік зниження. Цьому сприятиме поступова нормалізація умов функціонування економіки.

Нагадаємо, 25 квітня правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до рівня 13,5% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.04.2024 17:05