Фото: Facebook Андрій Пишний

Тимчасове та антикризове рішення: голова НБУ пояснив, чому обмежать карткові перекази між фізособами

Національний банк України з 1 жовтня вводить обмеження карткових переказів та запроваджує граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. Це рішення необхідне для боротьби з "дропами", але водночас воно є тимчасовим.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.

"Ми ухвалили рішення, необхідне для боротьби з "дропами". З 1 жовтня тимчасово, строком на шість місяців, діятиме ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для вихідних переказів фізичних осіб "з картки на картку". Ліміт стосується загальної суми переказів за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку", — зазначив він.

Пишний зазначив, що це рішення відрізняється від анонсованого у травні, адже відчутно збільшили граничну суму переказів та відмовилися від ліміту на кількість операцій. За його словами, це значно допоможе мінімізувати діяльність "дропів" (людей, які віддають у користування третім особам свої рахунки), які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки.

Водночас голова НБУ запевнив, що переважна більшість громадян взагалі не відчує жодних змін, адже, за нашими даними, 98% клієнтів щомісяця здійснюють перекази, які не перевищують зазначену суму. До того ж ліміти не застосовуватимуться до волонтерів, отже, активність волонтерських зборів у жодному разі не постраждає.

"Підкреслю, що рішення щодо лімітів  є антикризовим та тимчасовим", — підсумував Пишний.

Варто зазначити, що ліміт не застосовуватимуться до:

  • рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою;
  • осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження;
  • переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритих в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

Операції за реквізитами IBAN також не обмежуватимуться.

Нагадаємо, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев заявляв, що економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися. З початку 2024 року економічне зростання становило 4,4%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.08.2024 16:53