Фото: Vsim.ua

Землю накриють потужні магнітні бурі: коли і чим загрожують

За прогнозами вчених, 20 та 21 травня очікуються потужні магнітні бурі. Деякі люди можуть відчувати певні фізичні та психологічні ефекти внаслідок геомагнітних бур.

Про це повідомляє Space.

Магнітні бурі у травні 2023 року: небезпечні дати

Найпотужніший удар прогнозується з 23 до 26 травня 2023 року. Так, 23 травня рівень геомагнітної активності досягне чотирьох балів, 24 травня сила коливань вийде на новий рівень та зросте до п'яти балів.

25-26 травня збережеться сила геомагнітних ударів у межах чотирьох балів. Далі сплески почнуть поступово спадати. Інших серйозних магнітних бур до кінця травня не передбачається. Нові спалахи прогнозують на початку червня.

Наслідки магнітних бур

Метеозалежні люди можуть відчувати втому, головні та суглобові болі. Особливо в такі дні потрібно бути обережними людям із хронічними захворюваннями, насамперед серцево-судинними.

У дні магнітних бур традиційно рекомендують гарний сон, прогулянки на повітрі та відмову від важкої їжі та алкоголю. 

Чому виникають магнітні бурі

Зауважимо, згідно з даними meteoprog.com, в останні 24 години сонячна активність була на досить високому рівні — на Сонці сталися вісім спалахів класу С і дев'ять спалахів класу М, максимальним з яких був спалах класу М5,39.

Сонячні спалахи M-класу є середніми серед великих спалахів. Спалах М5,39 може викликати помірні радіоперешкоди на денній стороні Землі та потенційно призвести до сонячного радіаційного шторму. У суботу очікується зміна геомагнітного поля від спокійного до нестабільного рівня. Сонячна активність прогнозується низькою із невеликою ймовірністю спалахів М-класу.

Сонячна активність на 20 травня:

  • Імовірність малого геомагнітного шторму  5%;
  • Імовірність великого геомагнітного шторму  1%;
  • Імовірність спалаху на Сонці М-класу  25%;
  • Імовірність спалаху на Сонці Х-класу  5%;
  • Кількість сонячних плям — 35.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що команда NASA активно застосовує моделі штучного інтелекту для збору даних про сонячну бурю, аби розробити систему раннього попередження, яка, на думку вчених, може сповістити планету приблизно за 30 хвилин до того, як потенційно руйнівна сонячна буря накриє її.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 20.05.2023 12:22