Фото: nta.ua

Блокада польського кордону: скільки вантажівок перебувають у "полоні" протестувальників

На польському кордоні на трьох пунктах пропуску очікують на в’їзд в Україну майже дві тисячі транспортних засобів. Польські перевізники в знак протесту продовжують блокувати рух вантажівок.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Зазначається, що разом з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників роздали заблокованим на кордоні водіям на пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин" 2500 тисячі літрів води, 1200 обідів та необхідні медикаменти. У звичайний час через нього за добу їздили по 680 вантажівок, зараз, через блокаду — кілька десятків. 

"З польського боку кордону у фізичній черзі очікують понад 800 вантажівок", — повідомляють у відомстві. 

За інформацією урядовців, щодо пунктів "Корчова — Краківець" та "Рава-Руська — Гребенне" повідомляють, що кількість вантажівок у фізичній черзі з польського боку складає 700 та 600 транспортних засобів відповідно.

Раніше повідомлялося, що 20 водіїв фур, які застрягли у черзі з боку польського кордону через протест перевізників хочуть евакуюватися в Україну.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

У Державній прикордонній службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Нагадаємо, 13 листопада Україна провела перемовини з польськими перевізниками щодо розблокування кордону. Поки що до спільного знаменника сторони не дійшли.

Станом на 24 листопада на українсько-польському кордоні заблокованими залишалися чотири пункти пропуску. В бік України в черзі перебували приблизно 3 700 вантажівок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.11.2023 14:58