Фото: Нацполіція

Паспорти та водійські посвідчення: на Харківщині поліція викрила схему виготовлення фальшивих документів

У Харківській області правоохоронці ліквідували канал підробки офіційних документів зі щомісячним прибутком у майже мільйон гривень.

Про це повідомила прес-служба Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що організатори не лише робили фальшиві документи, а й знаходили на них покупців. За місяць незаконних угод спільники отримали приблизно мільйон гривень прибутку.

"Серед підроблених зловмисниками документів  водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, довідки про несудимість, посвідки на постійне проживання, довіреності, українські та закордонні паспорти, зокрема й паспорти інших держав", — розповіли поліцейські.

Замовлення спільники приймали у месенджері Telegram, а оплату — на віртуальний гаманець криптовалютою USDT. Вартість виготовлення підробних документів варіювалася від 350 до 2000 доларів, залежно від складності роботи та рівня документів. Зокрема, стати власником фальшивого водійського посвідчення можна було за 350 доларів, а українського паспорта — 1200 доларів.

"До протиправної діяльності виявились причетними шестеро чоловіків і жінка. Всі вони мешканці Харкова, Києва та області, віком від 29-ти до 64-років. Злочинною діяльністю спільники займалися безпосередньо за місцем свого проживання, а "липові" документи пересилали замовникам через засоби поштового зв’язку", — йдеться у повідомленні.

У фігурантів провели понад 10 обшуків, вилучили кустарне обладнання для підроблення документів, макети бланків різних установ і печатки, додали у НПУ. Наразі головному фігуранту вже оголосили про підозру за ч. 2 ст. 199 Кримінального кодексу України. Іншим учасникам злочинної групи невдовзі буде вручено підозри за тією ж статтею. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 24 січня у Черкаській області повідомлено про підозру п’ятьом членам злочинної організації, які захопили завод вартістю 160 мільйонів гривень

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.01.2024 18:25