Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

"Ощадбанк" віддав $45 тисяч спадку іншій особі: як так сталося

У Києві громадянка звернулася до "Ощадбанку" задля отримання спадщини у розмірі понад 45 тисяч доларів з рахунку померлої людини. Проте банк віддав ці кошти іншій людині.

Про це стало відомо із рішення Печерського районного суду Києва.

Так, за даними судового засідання, 30 серпня 2013 року померла жінка відкрила поточний рахунок в іноземній валюті в "Ощадбанку". Зокрема, станом на 19 травня 2017 року на рахунку залишалося 45 963 долари. У січні 2019 року вона склала заповіт на все своє майно, яке їй буде належати на момент смерті. Спадщина була оформлена 12 грудня 2020 року, а інша особа в межах шестимісячного терміну прийняла спадщину та подала заяву нотаріусу про прийняття спадщини. Після цього нотаріус завів спадкову справу 29 квітня 2021 року.

Відомо, що нотаріус отримав інформацію, що на рахунку, який був вказаний у спадковій справі, залишалося лише три долари та 89 центів, хоча раніше на ньому було понад 45 тисяч доларів. Нотаріус видав свідоцтво про право на спадщину 3 серпня 2021 року, підтвердивши, що на рахунку залишалася зазначена сума. Водночас 5 листопада 2021 року "Ощадбанк" повідомив, що поліція розпочала кримінальне провадження щодо заволодіння коштами з рахунку померлої.

Зокрема, за даними "Ощадбанку", особа, яка 28 січня 2021 року звернулася за видачею коштів з рахунку померлої клієнтки, була ідентифікована та верифікована відповідно до чинного законодавства України на основі пред'явлення паспорта громадянина України.

"У серпні 2023 року представник позивача подав відповідь на відклик, в якому не погодився із доводами сторони відповідача зазначивши про недотримання банком процедури ідентифікації та верифікації клієнта банку з огляду на очевидні розбіжності в паспорті клієнта банку, наданому при знятті грошових коштів та справжньому паспорті, а саме невідповідності фотокарток клієнта банку, розбіжностей в імені по батькові клієнта банку", — йдеться у матеріалі судового засідання.

Водночас представник позивача на судове засідання з`явився, подав до суду письмові пояснення щодо порушення банком процедури ідентифікації та верифікації клієнта банку, долучивши копії паспортів позивачки та сторонньої особи, яка видавала себе за клієнта банку.

Так, суд задовольнив позов жінки, визнавши за нею право власності на 43 960 доларів, які на момент відкриття спадщини зберігалися на банківському рахунку. "Ощадбанк" зобов'язали виконати умови договору і зарахувати цю суму на рахунок, а також повернути кошти законному отримувачу.

суд

Скриншот: Єдиний державний реєстр судових рішень

Нагадаємо, у Полтаві чоловік програв у казино 33 350 гривень, після чого повідомив до поліції, що його обікрали. Щоб підробити докази, обвинувачений порізав барсетку.
 
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 02.09.2024 10:41