Фото: Pixabay

Постачання боєприпасів Україні: ЗМІ дізналися про наміри адміністрації Байдена

​Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена впевнена в необхідності й надалі надавати озброєння Збройним силам України. Наразі найбільшою підтримкою користується ідея передачі касетних снарядів для реактивних систем залпового вогню.

Про це інформує The Washington Post.

У Білому домі вважають, що бойові дії в Україні можуть продовжитися у 2024 році, тому адміністрація підготувала кілька нових варіантів підтримки для Києва. У Вашингтоні також планують обговорити створення "сил майбутнього", які змогли б стримати Росію. Ця концепція передбачатиме надання винищувачів F-16, які надійдуть до України вже за "кілька місяців".

Однак для більш ефективного її втілення американські офіційні особи намагаються напрацювати зі своїми союзниками кілька питань. Зокрема, це навчання українських військових, а також постачання всієї необхідної номенклатури озброєння.

The Washington Post вказує, до цього переліку передачі озброєння Київ і його союзники намагаються додати системи ATACMS. Однак у Пентагоні продовжують відмовляти, посилаючись на їхню недостатню кількість.

Що таке касетні снаряди й навіщо вони Україні

Касетні снаряди потрібні Україні для ефективного знищення піхоти та техніки російської армії. У них велика зона ураження, тож лише за допомогою кількох снарядів можна завдати ворогу значних втрат. Касетна зброя вибухає у повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень суббоєприпасів меншого розміру на великій площі.

Американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів. Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних. Касетні засоби ураження можуть бути використані як для ураження цілі в момент обстрілу, так і дистанційного мінування.

Вперше про передачу Україні касетних боєприпасів США оголосили 7 липня. Джо Байден вважає рішення надати українцям касетні боєприпаси непростим, адже дискусії з приводу того, чи буде це безпечно для цивільного населення, ведуться не перший місяць. Україна давно зверталася до США з проханням надати такі снаряди, однак досі Білий дім вагався — зокрема і через те, що чимало союзників Вашингтона в НАТО відмовилися від цих боєприпасів.

Відомо, що США та Україна не підписували Конвенцію щодо касетних боєприпасів, яка забороняє виробництво та застосування цієї зброї.

Нагадаємо, раніше у Білому домі відреагували на використання касетних боєприпасів українськими захисниками. У США вважають, що це робиться в "належний та ефективний спосіб". У Байдена вказують, що Білий дім вже отримав перші схвальні відгуки від українського командування, адже застосування дійсно впливає на оборонні формування та маневри росіян. На початку серпня Україна відзвітувала перед партнерами зі США про використання касетних боєприпасів на фронті. У наданому звіті йдеться про кількість випущених снарядів і про знищені російські цілі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.08.2023 01:45