Колаж TrueUA

Радіація не визнає кордонів. Чому нас учить Чорнобильська трагедія і до чого тут нинішня війна

Двадцять шостого квітня 1986 року о 01:23:47 за київським часом світ змінився назавжди. Хоч тоді він про це ще не знав, а почав дізнаватися лише на наступний день. За 110 кілометрів від столиці України стався вибух на Чорнобильській атомній електростанції.

Хто розповів світу про Чорнобиль

Про цю історію розказано, написано і показано багато. Від пронизливої документальної повісті Юрія Щербака "Чорнобиль", яка вийшла друком уже наступного, 1987 року, до американсько-британського мінісеріалу (в тій країні й у ті часи, де і коли стався вибух, сказали б – "багатосерійного художнього фільму") від НВО "Чорнобиль", що з'явився на світ 2019-го.

Проаналізовані причини трагедії, зроблені відповідні галузеві висновки. Припинена робота інших, вцілілих енергоблоків ЧАЕС – хоч це і досі вважалося суперечливим рішенням, однак після 24 лютого 2022-го думки щодо цього, імовірно, змінилися. Виселені люди із Зони відчуження. Виконані усі необхідні для консервації того самого реактора дії, аж до встановлення 2017-го року нового об'єкту "Укриття" над старим саркофагом.

Це все уже минуле. Минуле, яке, звісна річ, ще багато років, десятиліть, століть і навіть тисячоліть залишатиметься з нашими нащадками. Але є в історії Чорнобильської катастрофи те, що залишається не просто актуальним а, можливо, вирішальним для виживання як України, так і усього цивілізованого світу. Це дії Москви.

У рік аварії на Чорнобилі Кремлем керував Михайло Горбачов — умовний "хороший радянський", якого пізніше почали записувати мало не у демократи й ліберали. Саме він одразу ж почав приховувати факт катастрофічної аварії. Перша інформація про вибух на одному із ядерних об'єктів Радянського Союзу з'явилася аж у Швеції. Там на наступний день після трагедії, 27 квітня, на черевиках Кліффа Робінсона, одного з інженерів Форсмаркської АЕС, рамка радіаційного детектора виявила завеликий рівень радіації. Це сталося на вранці, коли Робінсон тільки прийшов на роботу і викликало відповідну реакцію. До того ж згодом дані показали наявність таких радіоактивних речовин, яких не могло бути на шведській атомній станції.

Саме завдяки Кліффу Робінсону світ дізнався про найбільшу техногенну катастрофу у своїй історії. І тільки після цього, 28 квітня, радянська влада була змушена визнати факт "аварії", звісно ж, зманіпулювавши у своєму звичному стилі — мовляв, деякі західні інформагентства заявляють про тисячі загиблих, а їх усього двоє, та й постраждалих не так багато, усього близько двох сотень.

аварія на чаес

Фото: rusrep.ru

І при усьому цьому, при визнанні факту аварії на атомному реакторі, при демонстрації фотографій частково зруйнованого енергоблока в ефірі програми "Время"  у Києві 1 травня була проведена демонстрація на честь "Дня міжнародної солідарності трудящих". Хоча у Москві не могли не розуміти, на яку небезпеку вони наражають мешканців третього за кількістю населення міста СРСР.

чаес

Фото:wikipedia.org

Що могло б статися з Києвом і Україною

Як би цинічно це не звучало, але південно-східний вітер врятував українців і не тільки тому, що довелося евакуювати лише 130 тисяч осіб, в основному із сіл і селищ (та ще з двох міст міста-супутника ЧАЕС Прип'яті й Чорнобиля), а не, скажімо Київ. До речі, евакуація почалася аж о 14:00 27 квітня, тобто тоді, коли у Європі дізналися про ядерну катастрофу в СРСР.

ліквідація аварії на ЧАЕС

Фото: smartagepl.tumblr.com

А якби вітер після аварії кілька днів був західний чи північно-західний, то він би відніс радіоактивні хмари углиб України. До того ж це стало б чудовим приводом для московської влади замовчати трагедію взагалі. Як була замовчана Киштимська трагедія, що сталася на південному Уралі 29 вересня 1957 року. Це була найбільша на той момент ядерна катастрофа у світі, але світ про неї офіційно дізнався аж 1989-го. А до того західні науковці отримували окремі уривки інформації, які часто не відповідали дійсності. Все тому, що вибух стався у глибині СРСР, вітер відніс радіоактивну хмару на північний схід створивши сумно відомий Східно-Уральський радіоактивний слід.

Унаслідок цього евакуація, на відміну від історії з Чорнобилем, розпочалася значно пізніше, аж через 7-10 днів, коли люди уже отримали опромінення на рівні 52 зівертів (для порівняння — під час флюорографії, яка проводиться за медичними нормами не частіше одного разу на рік, рівень опромінення 0,1 мікрозіверта), проведена частково тобто тисячі людей були фактично кинуті напризволяще.

Прип'ять

Фото: goeu.ru

Про якусь компенсацію годі й говорити. Чорнобиль стався уже в часи так званої "Перебудови", коли радянська влада почала реагувати на запити суспільства, а 1957-го року, у глухі постсталінські часи, ситуація була зовсім іншою. Так ціле покоління в районі закритого міста Челябінськ-40, де і сталася катастрофа, жило й вмирало, нікому не потрібне і ніким не підтримане. Така доля очікувала і на українців, перш за все, киян, якби не сукупність факторів, що призвели до оприлюднення інформації й зменшення радіоактивних наслідків, перш за все для багатомільйонного Києва.

Нова ядерна загроза Кремля

Історія нібито завершилася, СРСР розпався. Атомна енергетика в Україні залишилася одним із ключових напрямків енергетичної галузі. Хоч після 1986-го року були закриті кілька ядерних проєктів — так звані Кримська та Чигиринська АЕС, Одеська і Харківська АТЕЦ, пізніше, уже в незалежній Україні продовжили будувати атомні реактори. Так, 2004-го року були введені в експлуатацію енергоблоки на Рівненській і Хмельницькій АЕС. Мирний атом справді став мирним. Але — прийшла велика війна.

І одним із перших захоплених росіянами об'єктів стала Чорнобильська атомна електростанція. На щастя, усе, що могли зробити окупанти на цій території це вирити собі окопи (які рано чи пізно стануть їхніми могилами, бо земля на тій території ще дуже добре "фонить") та розмародерити у своєму звичному стилі унікальні наукові лабораторії. Та й через місяць росіяни залишили територію ЧАЕС, понісши на підошвах своїх черевиків та колесах своїх вантажівок і траках своїх танків радіацію у Білорусь та додому.

виритий росіянам окоп у Чорнобилі

Місце базування росіян у Рудому лісі. Фото: Енергоатом/Telegram

Водночас вже понад рік інша українська атомна електростанція — Запорізька, яка є найбільшою у Європі (шість енергоблоків по 1000 МВт, для порівняння: у Чорнобилі було чотири), залишається в руках російських загарбників. І тут світ уповні зіткнувся із ядерним шантажем Кремля. Якщо 1986 року тодішня кремлівська влада приховувала наслідки Чорнобильської трагедії, то зараз навпаки — російський режим демонстративно лякає Україну і Захід можливою ядерною катастрофою. Звісна річ, заздалегідь звинувачуючи у ній саме українську сторону.

окупанти на ЗАЕС

Фото: "Енергоатом"

Логіка кремлівських диктаторів що тоді, що тепер — однакова. Тоді Горбачову, який намагався грати роль "доброго поліцейського", було вигідно замовчати, а зараз Путіну навпаки — потрібен розголос. Як був він потрібен Георгію Жукову та Микиті Хрущову 1954-го, коли за їхнім наказом на Тоцькому військовому полігоні в Оренбурзькій області була підірвана атомна бомба, а через епіцентр ядерного вибуху рушили у навчальний наступ реальні війська.

Цікаво, що про той вибух радянська влада теж, як і про Чорнобиль, повідомила через два дні — 17 вересня, публікацією у головній газеті СРСР "Правда". Але це було не вимушене зізнання, навпаки — Радянський Союз хвалився тим, що загнав 45 тисяч молодих хлопців у радіоактивне пекло. Втім, офіційні дані про кількість постраждалих і померлих засекречені в Росії й досі. А через 59 років із 45 тисяч військових, яким на той момент не виповнилося ще і 80 років — живими залишалося лише дві тисячі. І половина з них давно вже мала інвалідність І та ІІ групи…

Чому нас учить аварія на ЧАЕС і дії Москви

Чорнобильська трагедія і її несподівана реінкарнація 2022 року показують світу просту істину: Москва завжди брехатиме, коли їй буде вигідно. Ризикуючи навіть десятками тисяч життів — тим паче життів ненависних їй українців.

Чорнобильська АЕС давно закрита. Зона відчуження без людської присутності оживає. А Кремль як був ядерною загрозою для усього людства, так і залишається нею. І неважливо, це збіг недоліків та випадковостей, як 1986-го, чи зумисні дії, як 2022-23-го. Навіть мирний атом в руках кремлівської влади — якою б вона не була — залишається зовсім не мирним. І про це треба завжди пам'ятати. Навіть якщо історія з окупацією Запорізької АЕС врешті-решт завершиться благополучно і без жодних серйозних наслідків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Статті, 26.04.2023 09:00