Фото: smartum.com.ua

У Нацполіції розповіли, чи дійсно небезпечний тренд "хаффінг" поширений серед дітей в Україні

Відеоролики про "хаффінг" ("хромінг") — вдихання парів токсичних побутових речовин —, які поширюються в соцмережах, приваблюють увагу неповнолітніх. Проте наразі серед дітей в Україні цей небезпечний тренд не є поширеним.

Таку заяву зробили у прес-службі Національної поліції України.

"Інформація про небезпечний тренд "хаффінг" серед дітей в Україні не відповідає дійсності", — йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що у дописах, які були нещодавно поширені в українських медіа, уся викладена інформація опирається на думку іноземних дослідників, взята з джерела іноземного медіа, та описує таку проблематику підлітків за кордоном.

В Україні підрозділами Національної поліції випадків "хромінгу" не зафіксовано. В українському сегменті інтернету зростання популярності цього челенджу також не зафіксовано.

У поліції розповіли, що цей небезпечний тренд передбачає вдихання токсичних парів побутових засобів: лаку для нігтів, маркерів, аерозолів та інших побутових речовин. Ці дії викликають серйозні наслідки для здоров'я, включаючи ураження мозку, серця, легень, нирок та інших органів, також може призвести до залежності та навіть смерті.

Проте співробітники ювенальної превенції, кіберполіції та підрозділів протидії наркозлочинності Нацполіції нагадують рекомендації та правила безпеки для батьків підлітків:

  • спілкуйтесь з дітьми та будьте для них друзями. Попередьте їх про ризики подібних небезпечних трендів та їх наслідки. Поясніть реальну небезпеку для здоров'я і життя від таких дій;
  • цікавтесь контентом, який переглядають діти, їхньою активністю у соцмережах;
  • будьте на зв'язку, будьте доступні для звернень та переживань дитини. Заохочуйте дитину ділитися своїми думками й питаннями;
  • ⁠перевіряйте джерела інформації. Не довіряйте всьому, що бачите в інтернеті. Навчіть дітей критично ставитись до поширюваної інформації. Завжди перевіряйте факти з надійних джерел, перш ніж поширювати їх.

Нагадаємо, раніше у Чехії 24-річний український тік-токер ледь не загинув, виконуючи небезпечний челлендж. Хлопець під час прямої трансляції випав із вікна п'ятого поверху.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.10.2024 18:35