Фото: Instagram Петера Сіярто

Угорщина блокує виділення Україні від ЄС 20 млрд євро: у чому причина

Угорщина виступила проти ініціативи Європейського Союзу створити довгостроковий фонд обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки Збройних сил України. Свою позицію країна озвучила у четвер, 20 липня, у Брюсселі під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС. 

Як повідомляє Politico, міністри вперше обговорювали пропозицію, яка передбачає надання Україні щонайменше п'ять мільярдів євро на рік протягом наступних чотирьох років. Кошти планувалося спрямувати на покриття витрат країн ЄС на купівлю та пожертвування зброї для України й навчання українських військ.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме цю ініціативу, допоки Київ не вилучить угорський банк OTP зі свого списку "спонсорів війни".

"Ми не можемо вести переговори щодо нових фінансових зобов’язань за Європейським фондом миру, доки не буде вирішено питання OTP", — сказав Сіярто в четвер.

Відомо, що ЄС вже виділив близько чотирьох мільярдів євро для фонду після вторгнення Росії в Україну. Але у Брюсселі хочуть створити стабільніше джерело грошей, щоб уникнути необхідності постійно вести складні розмови про поповнення фонду.

Фонд підтримки ЗСУ

Пропозиція про спеціальний військовий фонд є частиною ширших зусиль ЄС, спрямованих на те, щоб продемонструвати свою довгострокову відданість Україні. Дипломатичне крило ЄС, Європейська служба зовнішніх зв'язків, також розробило план, в якому пропонується низка безпекових зобов'язань Євросоюзу, які ЄС може взяти на себе щодо України найближчими роками.

Це також доповнює пропозицію ЄС виділити 50 мільярдів євро на невійськову допомогу Україні у період з 2024 до 2027 року. Нова пропозиція щодо військового фінансування була надіслана країнам ЄС на розгляд у понеділок, 17 липня, і міністри закордонних справ ЄС повинні були розглянути її у четвер під час зустрічі у Брюсселі. За словами двох дипломатів, ціль полягає в тому, щоб прийняти пропозицію до осені.

Виділення до 20 мільярдів євро на ці зусилля дозволить лідерам ЄС надіслати Москві сигнал про те, що вони готові зробити все можливе, аби допомогти Україні. Розподілений на чотири роки фонд дозволить ЄС щороку отримувати із банку п'ять мільярдів євро. Цифри, однак, є стелею і не служать гарантією того, що всі вони будуть витрачені.

Нагадаємо, напередодні про відповідну ініціативу ЄС глава зовнішньополітичного відомства Союзу Жозеп Боррель. За його словами, це все той самий інструмент — Європейський фонд миру, але з окремим розділом у ньому, тобто — з конкретним фінансуванням.

Відомо, що у травні Європейська комісія виділила Україні новий транш макрофінансової допомоги. Загальна сума підтримки становить 1,5 мільярда євро. Ці гроші витратять на фінансові потреби такі як виплати зарплат, пенсій, ремонт критичної інфраструктури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.07.2023 08:36