Фото: Міноборони Литви

В Україні закінчилась сучасна техніка для нових бригад, — Forbes

Минулої осені Україна почала формувати одинадцять нових бригад. Кількість військових у цих формуваннях складає 10% від загальної чисельності Сухопутних військ України.

Як повідомляє видання Forbes, теоретично ці бригади приблизно через шість місяців навчання мають бути розгорнуті вздовж лінії фронту. Вони повинні тримати оборону на Сході, утримуючи лінію фронту на більш "тихому" Півдні, або навіть атакувати на Півночі. Водночас, як вказують журналісти, наразі є значна проблема з озброєнням.

"На практиці цим бригадам катастрофічно не вистачає сучасної зброї. І це може стати серйозною проблемою для українців, адже нові, але погано оснащені бригади замінять старі, краще оснащені бригади, оскільки вони остаточно відходять від лінії зіткнення — у деяких випадках після 18 місяців безперервних боїв", — зауважує видання.

Так, одна з нових бригад, 154-та механізована бригада, ймовірно, є показовою з 11 нових підрозділів, кожен з яких має налічувати дві тисячі осіб. Видання зауважує, що на озброєнні цієї бригади є такі види техніки, як гусеничні бойові машини піхоти БМП-1, колісні розвідувальні машини БРДМ-2, колісні бронетранспортери VAB французького виробництва та колісні машини М-1117 американського виробництва. 

"У 154-ї механізованої бригади здебільшого є старіша та легша техніка, жодна з них не має броні товщиною 33 міліметрів, якраз стільки, щоб відбивати обстріл з великокаліберного кулемета", — зауважує Forbes. 

Водночас не виключено, що бригада має на озброєнні важку техніку. Йдеться про танки Т-62, десятки яких українські війська захопили у російських окупантів. Так само можливо, що будь-який Т-62, помічений на полігонах для військовослужбовців 154-ї механізованої бригади, насправді належить інструкторам-резидентам, а не українським військовим.

"Втім, якщо 154-та механізована бригада дійсно використовує Т-62, це є тривожним сигналом для армії, яка в основному використовує досить сучасні версії Т-64 і Т-72 разом із набагато меншою кількістю подарованих Challenger 2, Abrams, Leopard 1 та Leopard 2", — йдеться у повідомленні.

Західна допомога значно сповільнилася після того, як досягла максимуму напередодні контрнаступу України влітку 2023 року. За словами головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського, це уповільнення є головною причиною, чому нові бригади формуються без великої кількості сучасної техніки.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден 11 вересня підтвердив, що Вашингтон працює над можливим зняттям заборони для української армії завдавати американською далекобійною зброєю ударів по території Російської Федерації. Це питання вирішується "просто зараз".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2024 11:19