"Жити назустріч": банк ПУМБ спільно з партнерами створив лінійку адаптивного одягу для поранених військових

16 КВІТНЯ 2024 14:32

Війна триває, і тих, хто отримав поранення та потребує підтримки в одужанні, стає дедалі більше. Тож за ініціативи ПУМБ проект "Ми однієї крові" запустив нову лінійку одягу "Жити назустріч", яка надає кожному українцю можливість підтримати захисників та захисниць у реабілітації.

Багатьом пораненим військовим необхідний адаптивний одяг — із липучками та кнопками, додатковими розрізами та пошитий за спеціальними лекалами, аби поранені могли одягатися без труднощів. 

Командир саперного відділення та популяризатор адаптивного одягу "Незламним Pohuy" Юрій Гудименко, який зазнав важкого поранення на фронті, поділився власним досвідом, щоб зробити одяг для поранених максимально зручним і функціональним.

"Коли ти поранений, з тебе зрізають одяг ножицями Есмарха, ти залишаєшся голим на операційному столі. А коли повертаєшся з операційного столу в палату, то, цілком ймовірно, звичайний одяг тобі вже не підходить. А тобі хочеться вдягнути щось. Хочеться бути одягненим нормально, бо одяг — це захищеність. Одяг — це тепло, якого зараз бракує у шпиталях. Одяг — це відчувати себе не пацієнтом, не хворим, не калікою, а людиною", — зазначає Юрій Гудименко.

Також до запуску лінійки "Жити назустріч" приєдналися й інші військові, яким із власного досвіду відомо про виклики лікування після важких травм: це захисник Маріуполя з проєкту "Серце Азовсталі" Владислав Жайворонок (позивний "Вікіпедія"), який втратив ногу на війні, та ветеран Владислав Єщенко, який втратив зір після поранення. Долучилася до проекту срібна призерка Паралімпійських ігор в Токіо 2020 та неодноразова чемпіонка світу і Європи з фехтування на візках Наталія Морквич. Усі вони підтримали запуск колекції адаптивного одягу, аби надихнути тих, хто прямо зараз бореться з наслідками поранення.

Координацію доставлення адаптивного одягу до шпиталів та евакуаційних потягів взяла на себе керівниця проекту з евакуації поранених благодійного фонду "Коло" Ірина Солошенко. БФ "Коло" фактично від початку медичної евакуації приєднався до Укрзалізниці в переобладнанні вагонів для поранених та брав безпосередню участь у створенні першого у світі вагона-реанімації.

Колекція "Жити назустріч" має дві лінійки виробів: для поранених військових — адаптивний одяг з мотивуючими принтами; для кожного українця — худі, сорочки, футболки з лаконічною вишивкою та рядками з віршів поета Сергія Жадана: "Головне — тримай при собі свою віру, свою любов і свою впертість", "Байдуже, звідки ми всі прийшли. Головне, що ми залишились тут", "Ніхто не знає, як працює любов. Але вона працює, спробуй її зупини".

Ці та інші цитати Жадана українська художниця й тату-майстриня Марія Федорівна перетворила на графічні композиції, додавши до дизайну птахів — вісників життя, трави, сонце, янголів, серця й інші елементи. Завдяки їм речі колекції буквально "промовляють" слова підтримки та любові.

"Для поранених важливим є наявність адаптивного одягу, який дозволяє комфортно почуватися під час лікування та реабілітації. Швидкий доступ до пораненої кінцівки дає можливість медичному персоналу виконувати різноманітні маніпуляції: заміну пов'язок, обробку ран, виконувати різні санітарно-гігієнічні процедури. Функціональність у такому одязі разом із сучасними методами лікування є запорукою швидкого одужання наших поранених", — пояснює головний хірург ЗСУ, полковник медичної служби Костянтин Гуменюк.

Лінійка одягу "Жити назустріч" — це початок руху у напрямку створення рівних можливостей для всіх. Адже повноцінна інклюзія можлива тільки тоді, коли до неї рухаються всі разом: держава, бізнеси, суспільство, цивільні, військові та ветерани війни.

За кожне замовлення з нової колекції одна адаптивна річ доправлятиметься пораненим на війні захисникам через благодійний фонд "Коло", їх кураторів-волонтерів у евакуаційні потяги та шпиталі. Також на сайті проекту "Ми однієї крові" всі охочі можуть оплатити одну або декілька одиниць одягу для поранених. Кожна річ пройшла тестування в Національному військово-медичному клінічному центрі "Головний військовий клінічний госпіталь".

Приєднуйтесь до ініціативи, аби поранені військові відчули, що українці підтримують їх на етапі відновлення. Обирайте річ для себе — а ми передамо адаптивний комплект у шпиталь чи евакуаційний потяг. Зі свого боку ПУМБ та бренд "Незламним Pohuy" вже доправили перші 300 комплектів теплого одягу пораненим захисникам і захисницям.

Колекція "Жити назустріч" доступна для замовлення на lifesavingmerch.com.ua, в Instagram @lifesavingmerch. Згодом буде доступна також офлайн у ЦУМі. Проєкт "Ми однієї крові" –- це спільна розробка та реалізація агенції Adsapience і ПУМБ.

 Понад півтора року тому ПУМБ створив проект "Ми однієї крові", об’єднавши навколо себе бізнеси, митців, громадян, лідерів думок, громадські організації, щоб допомагати тим, хто проливає свою кров на полі бою. Завдяки всім учасникам проєкту вже врятовано понад 100 000 життів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.04.2024 14:32