Фото: Pixabay

Аварія на Чорнобильській АЕС: 38 років від дня найбільшої техногенної катастрофи в історії

У п'ятницю, 26 квітня, відзначають 38-му річницю однієї з найбільших техногенних катастроф за всю історію людства — аварію на Чорнобильській атомній електростанції.

Що відомо про ЧАЕС

Будівництво станції розпочали у 1970 році, перший блок запустили у 1977 році. АЕС розташована на відстані двох кілометрів від міста Прип'ять, збудованого паралельно зі станцією передусім для її працівників. Назва станції пов'язана з містом Чорнобилем, тодішнім районним центром цієї місцевості. Станом на початок 1986 року ЧАЕС була найпотужнішою атомною електростанцією європейської частини СРСР.

Чорнобильська АЕС

Фото: соцмережі

Аварія на станції

В ніч на 26 квітня 1986 року, о 01:23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Блок четвертого реактора було вщент зруйновано. Спалахнули близько 30 осередків пожеж. Більшість із них вдалося загасити швидко, але повністю ліквідувати займання вдалося лише приблизно о 05:00. Згодом у центральному залі четвертого блоку виникла пожежа, з нею боролися аж до 10 травня.

Чорнобильська АЕС

Фото: соцмережі

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасних України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн — Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії.

Внаслідок аварії на ЧАЕС значні дози опромінення отримали понад 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі та Росії. Майже півмільйона людей померли від хвороб, спричинених радіацією. Вже до кінця літа 1986 року понад 90 тисяч осіб були евакуйовані із зони зараження.

Чорнобильська АЕС

Фото: соцмережі

З метою запобігти подібним аваріям надалі, у 1986 році четвертий реактор накрили спеціальним "саркофагом", а після цього ЧАЕС знову запустили в експлуатацію. Згодом, через суттєві пожежі було вимкнено три інші реактори. У 2019 році над Чорнобильською станцією створити новий "саркофаг". 

Окупація ЧАЕС

У лютому 2022 року під час повномасштабного вторгнення Росії на територію України Чорнобильська АЕС опинилася під окупацією рашистів. Окупанти перебували в Чорнобильській зоні п'ять тижнів. Внаслідок їхніх дій станція кілька разів залишалася без електропостачання, яке необхідне для охолодження відпрацьованого палива. До того ж російські загарбники взяли в полон українських військових і фактично тримали в заручниках цивільний персонал станції.

Після деокупації ЧАЕС були зафіксовані численні випадки руйнування і розкомплектування обладнання. Крім того, рашисти вивели з ладу Автоматизовану систему контролю радіаційного стану, до складу якої входять 39 датчиків вимірювання потужності дози гамма-випромінювання.

За даними Державного агентства з управління зоною відчуження, втрати, яких зазнали територія зони відчуження та розташовані на ній підприємства, сягають більш ніж 100 мільйонів євро.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України схвалив стратегію розвитку Зони відчуження. Вона містить п'ять ключових цілей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.04.2024 09:50