Фото: НВО

Річниця аварії на ЧАЕС: 10 кінострічок та книг про найбільшу техногенну катастрофу

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 26 квітня 1986 року — без перебільшення найбільша техногенна подія у світі. Сотні людей померли в першу добу, а життя тисячі осіб забрала радіація невдовзі. Про трагедію написано десятки книг, знято чимало фільмів та навіть розроблено комп'ютерні ігри.

У 37-му річницю трагедії TrueUA підготував список найкращих українських та іноземних фільмів, серіалів та книг про Чорнобиль і Прип’ять. Вони допоможуть краще розібратися у причинах і наслідках катастрофи, а також її впливі на увесь світ.

Кінострічки

"Чорнобиль" (2019)

Серіал розповідає про трагедію на Чорнобильській атомній станції. Дії розгортаються буквально за кілька хвилин до самого вибуху реактора, який пробудив ціле містечко. Місцеві жителі не бачать жодної небезпеки, хоча багато хто стурбований і відчуває тривогу. Керівний склад так само недооцінює масштаб катастрофи, що відбулася. Однак уже в найближчі години стає зрозуміло, що радіація забере дуже багато життів. Ось тільки звичайні жителі про це нічого не знають і виявляються у ще більшій небезпеці. 

На момент свого виходу "Чорнобиль" був найрейтинговішим серіалом в історії, а також заслужено здобув свої премії "Еммі". 

"Чорна квітка" (2016)

Після закінчення педінституту Валерія вирушає працювати вчителем молодших класів у Прип’яті. Там вона зустрічає симпатичного фізика-ядерника, який працює на ЧАЕС. Закохані планують створити сім’ю та зародити дітей. Але події квітня 1986 року назавжди змінили долю головних героїв.

Чорнобильські бабусі (2015)

Близько 100 жінок ні за що не полишать свої рідні домівки в радіоактивній Чорнобильській зоні відчуження. У той час, як більшість їхніх сусідів уже давно виїхали, а чоловіки померли, ця вперта жіноча компанія все ще тримається й горя не знає, живучи на отруйній землі.

Чому вони не полишають села, які українська держава та науковці-радіологи визнали непридатними для життя? Як їм самотужки вдається зводити кінці з кінцями на цій покинутій території, яку охороняють військові та населяють дикі тварини? Як на них вплинула радіація за останні 29 років?

Метелики (2013)

За кожним потрясінням і кожної катастрофою стоять людські долі: обірвані страшною трагедією, скалічені або спотворені. Однією з таких смертоносних катастроф, які змінили життя не однієї родини, була аварія на Чорнобильській АЕС. Коли грянув доленосний вибух, долі двох молодих людей з'єдналися. Аля вчилася у випускному класі старшої школи, мала плани на майбутнє й навіть уявити не могла, що у її мрії може втрутитися стороння сила могутня.

Паша — солдат строкової служби, який опинився в одному з Алею місті й покохав її. Молоді люди зустрілися у Прип'яті, наприкінці квітня 1986 року. На що здатна справжня любов і судилося молодим людям, подолавши всі перешкоди, возз'єднатися після смертоносної катастрофи і знайти щастя? Історії героїв, в тому чи іншому повторюють долі багатьох реальних людей, близькі багатьом співвітчизникам, зовсім недавно, як здається, пережили катастрофу.

"Битва за Чорнобиль" (2006)

Одним з найбільших документальних фільмів про аварію на ЧАЕС вважається "Битва за Чорнобиль" каналу Discovery. У ньому авторам вдалося поспілкуватися з чималою кількістю людей, які були причетні до ліквідації наслідків катастрофи, зокрема й президентом СРСР Михайлом Горбачовим.

У фільмі озвучуються факти про те, як ліквідатори намагалися не допустити ще одного вибуху, про радіацію, яку отримали жителі Припʼяті та навколишніх сіл, і про те, як радянська влада намагалась усіляко замовчувати як факт катастрофи, так і його жахливі наслідки.

Книги

"Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи", Сергій Плохій

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Найширша за історичним охопленням книжка про Чорнобиль від Сергія Плохія описує події від самого вибуху та аж до спорудження нового саркофагу над пошкодженим реактором у 2018 році. 

У своїй звичній сенсаційній манері автор розповідає цікаві подробиці справжніх причин катастрофи — недбальство персоналу станції до техніки безпеки та першочергові причини спорудження станції.

"Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього", Світлана Алексієвич

Книжка від нобелівської лауреатки з літератури, білоруської письменниці Світлани Алексієвич "Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього" в перекладі української авторки Оксани Забужко неймовірно живо та глибоко оповідає про враження людей, які бачили цю трагедію на власні очі. Саме з її книги сценаристи серіалу "Чорнобиль" з невеличкими змінами взяли трагічну історію дружини пожежника Ігнатенка.

Авторка створила оповідь на основі інтерв'ю із сотнями очевидців: ліквідаторами та посадовцями, які приймали важливі рішення щодо ходу подій; потерпілими та їхніми родичами; вимушеними переселенцями та тими, хто вирішив повернутися назад у зону відчуження.

"Пройти крізь Чорнобиль", Галя Аккерман

Книжка французької письменниці Галі Аккерман — це подорож крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Ця книжка розповідає про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур, адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов'язана з Україною.

"Діти Чорнобиля", Євген Гуцало

У книзі — правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв уже після Чорнобиля. Маленький хлопчик, який намагається врятувати "скаженого чорнобильського собаку", заразного, як кажуть дорослі. Дівчинка, яка до трагедії щасливо жила зі своїми мріями й батьками. А тепер — усе після. І батьки десь поїхали "на заробітки", бо в цьому селі немає для них роботи. Хлопчина, який пригощає скривджену долею переселенку медом.

Усі ці герої збірки — вразливі дитячі душі, які тільки починають свій шлях і їм ще треба багато чого зрозуміти й усвідомити, проте вони вже живуть за законами совісті, і автор вірить, що за цими ж законами вони будуть і продовжувати жити.

"Чорнобиль: Я бачив", Володимир Шовкошитний 

Художньо-документальна повість "Я бачив" — це нова спроба одного з провідних українських сучасних письменників Володимира Шовкошитного, самовидця Чорнобильської аварії й активного ліквідатора її наслідків поєднати воєдино літературу пам'яті й літературу факту. 

У творі описані спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, простежені долі літературних героїв, проаналізовані техногенні, економічні, соціальні й медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха, показані перспективи повернення забруднених територій в народногосподарський обіг.

Ця книга дає відповідь на головні питання, що постали після Чорнобиля, вона показує духовний зв'язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО. Адже всі 33 роки після Чорнобиля автор був в епіцентрі українського життя.

Нагадаємо, 26 квітня 2023 року в Україні відзначають 37-і роковини трагедії на Чорнобильській АЕС. TrueUA розповідав, чому нас учить Чорнобильська трагедія і до чого тут нинішня війна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Суспільство, 26.04.2023 12:00