Фото: Рixabay

П'ятниця, 13-го — нещаслива? Чому цей день вважають небезпечним та що варто знати про заборони

П'ятниця, 13-го, у багатьох асоціюється з нещастями та невдачею. Зокрема, люди вважають, що у цей день варто дотримуватись прикмет, щоб не накликати на себе біду.

TrueUA розповідає про те, чому цей день вважають нещасливим та яких прикмет варто дотримуватись, аби, згідно з забобонами, оминути лиха.

Біблійні легенди та релігійні версії

Існує чимало легенд та пояснень, чому саме п'ятниця 13-го стала нещасливою або проклятою. Зокрема, здебільшого історики не підтверджують ці версії, адже більшість з них вважають міфами.

Так, за свідченням деяких дослідників, 13 числа першого місяця єврейського календаря відбулося розп'яття Христа. За цією версією п'ятниця 13-го стала знаменною датою, коли зі смертю Ісуса у світі запанувало зло. Релігієзнавці стверджують, що під час Таємної вечері Юда був тринадцятим гостем, який сидів за столом поруч зі спасителем, якого він згодом зрадив за 30 монет. 

Зокрема, згідно з релігійними віруваннями, перед єврейським суботнім шабатом ніби активізуються темні сили й починаються сатанинські шабаші. Біблійні легенди також пов’язують з цією датою перший гріх Адама і Єви та вбивство Каїном брата Авеля.

П'ятниця 13-го

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Легенда про страту лицарів тамплієрів

Також однією із найпоширеніших вважається легенда про те, що у п'ятницю, 13 жовтня 1307 року, за наказом французького короля Філіпа IV, були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів. У легенді стверджується, що монарх запідозрив солдатів Христа в ідолопоклонстві та єресі, хоча вони були невинні. Цю версію вважають популярною міською легендою, яка була поширена здебільшого завдяки міфологізації та відображенні у літературі й популярних фільмах, таких як "Код да Вінчі". Зокрема, наукових чи історичних підтверджень походження цього забобону саме від цієї дати не знайдено.

Лицарі тамплієри

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Трагічні випадки, які сталися у п'ятницю 13-го

Несе негатив цей день і в історії далекої від нас Австралії. 13 січня 1939 року під час зимових пожеж в степу згоріло понад 700 житлових будинків, внаслідок чого 71 людина загинула. У цей день, за словами пожежників, було випалено майже три чверті штату Вікторія. Наразі вважається, що та п'ятниця, 13 стала одним із найтрагічніших і наймістичніших днів минулого століття.

Також з п'ятницею 13 пов'язують й одну з найбільш гучних корабельних аварій минулого століття. 13 грудня 1907 року один із найбільших на той час лайнерів — шхуна "Томас Лаурсон" — зазнала аварії на підводних рифах.

Сучасні забобони щодо п'ятниці 13-го

За даними статистики, у Сполучених Штатах Америки понад 21 мільйон людей потерпають від страху перед п'ятницею 13-го. У цей день багато людей відмовляються виходити на роботу, подорожувати, здійснювати авіаперельоти й навіть виходити на вулицю. Так, втрати від нездійсненних продажів товарів та послуг у цей день тільки у Сполучених Штатах сягають 800-900 мільйонів доларів. Зокрема, у Великій Британії кількість дорожньо-транспортних пригод саме у п'ятницю 13-го зростає на 52%. Вчені пояснюють такі статистичні дані сплеском нещасних випадків, нервовістю та негативною налаштованістю людей напередодні так званої "чорної п'ятниці".

У більшості американських будівель немає 13 поверху, або його використовують як технічний. Для позначення такого поверху можуть писати 12+1 або 12а. Подекуди в американських літаках немає 13 ряду, а в готелях і на кораблях — номерів з таким числом. Також деякі американці не укладають фінансові договори у цей день, навіть якщо вони дуже вигідні. У Сполучених Штатах у клубах Національної баскетбольної Асоціації або Національної хокейної ліги гравці рідко обирають номер "13". В перегонах "Формула-1" немає болідів, які підписані №13. Це пов'язано із численними аваріями авто під цим номером.

Зокрема, жителі Італії до числа 13 ставляться спокійно, а п’ятниці остерігаються у поєднанні із числом сімнадцять.

п'ятниця 13-го

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Прикмети та заборони п'ятниці 13-го

Так, якщо вірити прикметам, то у цей день заборонено:

  1. Позичати гроші й давати їх комусь у борг.
  2. Розповідати про те, що наснилося, до настання наступного дня.
  3. Сваритися. Навіть незначна сварка в цей день може зіпсувати відносини з близькими й привести до великого скандалу.
  4. Стригти нігті, адже побутує думка, що в цьому випадку можна скоротити собі тривалість життя.
  5. Садити рослини, адже вони будуть погано рости.
  6. Стояти під сходами. 
  7. лягати до лікарні на операцію.
  8. брати шлюб, адже вважається, що він не буде міцним та надійним.

п'ятниця 13-го

Фото:Pixabay

Зазначимо, що вірити у всі прикмети чи ні — справа кожного. Втім, занурюватися з головою у забобони й програмувати себе на негатив точно не варто, адже самонавіювання може зіграти проти самої людини. Якщо ж і боязко, що може щось статися погане, то, можливо, дійсно краще поберегтися: не починати чогось нового, не ухвалювати важливих рішень й зберігати спокій за будь-яких обставин, але точно що краще не робити — це дозволяти забобонам псувати своє життя.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у п'ятницю, 13 вересня, в народі відзначають день Корнилія, у світі — Міжнародний день шоколаду. Привітання з іменинами сьогодні приймають Валеріан, Ілля, Леонтій, Микола, Олександр, Петро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.09.2024 16:15