Фурни - архіпелаг затонулих кораблів

12 ЖОВТНЯ 2018 14:13

Одне з найбільших кладовищ затонулих кораблів в Егейському морі виявила близько грецького архіпелагу Фурни міжнародна команда археологів. Знайдені 58 кораблів датуються Давньогрецької, Римської та Візантійської епохами. Багато з них були навантажені античними артефактами, повідомляє Euro News.

Підводну зйомку фахівці некомерційної організації RPM Nautical Foundation (чия штаб-квартира знаходиться на Мальті і в американському Кі-Уест) почали в околицях архіпелагу в 2015 році. Дуже скоро рахунок знайденим на дні кораблям пішов на десятки:

«Складно описати моє хвилювання, - розповідає підводний археолог з RPM Nautical Foundation Пітер Кемпбелл, - я просто не вірив своїм очам! Ми відразу зрозуміли, що натрапили на щось, що може змінити підручники історії».

Археологи переконані, що їх знахідки допоможуть дослідити торгові маршрути стародавнього Середземномор'я.

«Дев'яносто відсотків виявлених нами затонулих суден були навантажені амфорами, - розповідає керівник проекту FOURNOI SURVEY Георгіос Куцуфлакіс. - У давнину ці посудини використовувалися для зберігання і перевезення рідких і напіврідких товарів, в основному, масла, вина, рибних соусів і, можливо, меду..."

Серед причин скупчення близько Фурни затонулих кораблів фахівці вважають оригінальну берегову лінію складових архіпелагу острівців Ікарія, Самос і Патмос, а також сувору погоду. Не слід забувати і про процвітаючому тут колись піратстві.

Світ, 12.10.2018 14:13