Китайський палубний винищувач J-15 допустили до нічних польотів

15 ВЕРЕСНЯ 2018 10:28

Китайський палубний винищувач J-15 отримав допуск до нічних польотів, злетів і посадок на палубу авіаносця. Як пише The Global Times, дозвіл на нічні операції було видано керівництвом Народно-визвольної армії Китаю після того, як всі льотчики, до яких приписані палубні літаки пройшли розширену льотну підготовку.

При виконанні бойових завдань авіаносців доводиться діяти і в нічний час, причому для забезпечення скритності зовнішнє освітлення кораблів в основному зазвичай гаситься. Це істотно ускладнює злети і посадки палубних літаків, льотчикам яких доводиться часто покладатися на дані приладів і глісадні вогні на авіаносці. Посадку вночі також може ускладнювати хитавиця.

Під час останнього навчання китайські льотчики палубної авіації провели кілька нічних польотів J-15 з пусками ракет по цілях на полігонах. В цілому на повну програму льотних випробувань на суші і на авіаносці, а також підготовку льотчиків до польотів вдень та вночі в простих і складних метеоумовах пішло трохи більше п'яти років.

До теперішнього часу в Китаї були зібрані близько 20 винищувачів J-15. Вони приписані до авіаносця «Ляонін», добудованому китайцями авіаносному крейсеру «Варяг», який був викуплений у України в 1990-х року.

Вважається, що винищувачі J-15 були розроблені китайською компанією Shenyang на основі прототипу радянського палубного винищувача Су-33 (Т-10К-1), купленого в України в 2005 році, а також технічних напрацювань, отриманих при створенні і виробництві винищувачів J- 11. Останні, в свою чергу, є зміненими копіями радянських важких винищувачів Су-27.

Довжина J-15 становить 21,9 метра, розмах крила - 14,7 метра, а висота - 5,9 метра. Максимальна злітна маса палубного винищувача становить 33 тони. Літак здатний розвивати швидкість до 2,1 тисячі кілометрів на годину. Винищувач озброєний 30-міліметровою авіаційної гарматою і має вісім точок підвіски для ракет і бомб.

Технології, 15.09.2018 10:28