Фото: прес-служба Державного бюро розслідувань

Мільярди гривень: директор ДБР розповів про втрати держбюджету через оборудки на митниці

Щомісячно оборудки на митниці вимивають з державного бюджету до десяти мільярдів гривень. Державне бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України продовжують масштабні заходи протидії зловживанням на митниці.

Про це повідомив директор ДБР Олексій Сухачов.

Посадовець зазначив, що викриття оборудок на митниці — тривалий та змістовний процес, кінцева мета якого — наповнення державного бюджету.

"Основне завдання навести — законний лад, а не провести заходи для галочки. Питання — у зміні системи та філософії роботи митниці. Це — не приватна структура, а фінансовий важіль для наповнення державного бюджету. Йдеться про всю вертикаль Держмитслужби — від керівництва до простого інспектора. Всі, хто причетний до зловживань, повинні це усвідомити та зрозуміти", — повідомив Сухачов. 

Він наголосив, що, лише за попередніми оцінками, щомісячно оборудки на митниці вимивають з державного бюджету до десяти мільярдів гривень.

"Це — великі кошти, які мали б піти на виплату пенсій, реалізацію соціальних проектів чи допомогу армії. Це — третина від того, що мала б збирати установа протягом місяця, тобто, кожна третя гривня з митних зборів йшла до кишень корупціонерів. Ці кошти мають повернутися із тіньового сектору до бюджету. Над реалізацією цього завдання і працюють сьогодні правоохоронні органи", — зазначив він.

Відомо, що 10 лютого Державне бюро розслідувань і Служба безпеки України спільно з Офісом генпрокурора провели обшуки у восьми філіях української митниці. За два дні до того, 8 лютого, ДБР затримало колишнього начальника митного поста "Чорноморськ-порт" Одеської митниці. Він вимагав неправомірну вигоду у розмірі 4 100 доларів.

Нагадаємо, у грудні 2022 року працівники ДБР викрили злочинні схеми на Дніпропетровській та Полтавській митницях, через які держбюджет втратив понад 77 млн гривень.

Нещодавно ДБР викрило на Львівській митниці схему ввезення товарів "порожніми фурами"Зокрема, працівники ДБР повідомили про підозру державному інспектору митного поста "Яворів" Львівської митниці, яка допомогла уникнути комерсантам сплати обов’язкових платежів до бюджету на понад 1 мільйон гривень.

Також у лютому працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру керівнику управління адміністративно-господарської діяльності Київської митниці. Його підозрюють у системному розкраданні підпорядкованого майна.

Крім цього, ДБР викрило злочинну схему незаконного експорту до Європи золота та платини, яку спільно з посадовцями Волинської митниці налагодили представники приватної київської компанії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.03.2023 12:54