Роль цифрової волюти в національній банківські системі

14 ГРУДНЯ 2021 14:12

З появою нових технологій та ущільненням і зростанням різноманітності міжнародних економічних відносин способи здійснення платежів почали потребувати удосконаленням та функціональних змін. Тому термін «цифрова валюта центрального банку» (CBDC) почав все частіше фігурувати у дискурсах таких великих ринкових гравців як США, Великобританія та Індія.

CBDC - це платіжний засіб, випущений національним банком в цифровому форматі. Він нічим не відрізняється від готівкових грошей та є еквівалентним їхній вартості, але перебуває в цифровій або віртуальній формі. 

Сьогодні говорять про два види CBDC:

На основі рахунку: CBDC на основі рахунку працює так само, як і звичайний депозитний рахунок. Як і у випадку зі звичайними банківськими рахунками, користувачеві необхідно створити обліковий запис, після чого він може виконувати транзакції, включаючи надсилання та отримання цифрової валюти. (Про такий механізм введення CBDC пропонує Центробанк Великобританії)

Цифрові токени: система CBDC, заснована на токенах, передбачає передачу цінного об'єкта з одного гаманця до іншого.

 

Увага інституційних інвесторів до криптовалют, розвиток стейблкойнів та альтернативних інструментів розрахунку зробили CBDC пріоритетом багатьох центральних банків. Оскільки введення цифрової валюти буде базуватися на блокчейну, це дозволить банкам скористатися перевагами цієї технології. Наприклад, можливість об’єднати розрізнені глобальні трансакційні виплати, полегшити механізм передачі вартості та системного підключення до конвергенції.

Мотивація може варіюватися від отримання та збереження суверенного контролю над пропозицією грошей, включаючи обсяг і швидкість розподілу, але також має розглядатися порядок денний модернізації платіжної системи внутрішнього, транскордонного чи навіть регіонального впливу.

Саме ідея переміщення вартості відіграє найбільшу роль для центральних банків у питанні введення цифрових валют. Оскільки саме система переміщення вартості пов’язана з більшістю платіжних систем, які представлені в бухгалтерських книгах Центробанків: транскордонні платежі, внутрішня платіжна система, валовий розрахунок у реальному часі, програма модернізації платежів та інші.

І це переміщення можна було б зробити системним, безперебійним та фактично перевести у «режим реального часу» за допомогою блокчейн-технології.

CBDC дозволяють значно розширити функціонал банків та підвищити ефективність банківської системи, зокрема: оптимізувати розрахунки, буферизувати ліквідність, зміцнити інфраструктуру, усунути централізовані залежності, покращити контроль за операціями.

Окрім того, така система дозволяє банкам зміцнити позиції в наглядових функціях, спростивши аудиторський контроль.

CBDC в світі

У березні 2020 року Центральний Банк Англії опублікував Дискусійний документ про CBDC, в якому викладено один із можливих підходів до розробки CBDC та запитується відгук від фахівців платіжної інфраструктури, науковців та інших зацікавлених сторін.У квітні 2021 року Великобританія оголосила про створення нової робочої групи між Казначейством Його Величності і Банком для вивчення цифрової валюти.

На думку центробанку Великобританії, CBDC може створити нові можливості для платежів і спосіб, у який Банк утримує ціни та всю фінансову систему Великобританії стабільною. Але це також може створити проблеми, з якими банку потрібно буде впоратися.

Центральний банк Індії недавно заявив, що працює над «поетапним» запуском CBDC. Він вважає, що вартість випуску цифрових валют набагато нижча, ніж вартість друку та розповсюдження готівки. Індія заявила, що працює над запуском цифрової валюти у масовому масштабі. Також країна висловила стурбованість тим, що зі зростанням популярності цифрових валют люди можуть знімати гроші зі своїх банківських рахунків.

США нещодавно заявили, що наступного року запустять п'ять пілотних програм, щоб перевірити потенційне використання CBDC США.

У Китаї рушійною силою була необхідність орієнтуватися в конкуренції з домінуючими американськими та місцевими постачальниками платежів, а також отримати повну видимість фінансової системи, що дозволить центральному банку мати кращий наглядовий контроль.

 

У Швеції питання електронної крони було мотивована зменшенням використання готівки та зниженням впливу центрального банку на платіжну систему.

CBDC та сталість

Добре задокументовано, що деякі криптовалюти використовують величезну кількість енергії. Значно менше інформації щодо можливих позитивних наслідків використання CBDC.

Готівкові гроші наразі не споживають таку велику кількість енергії, а альтернативні технології розвиваються надзвичайно швидко.  CBDC дозволяє фінансовій системі стати більш енергоефективною. Наприклад, за рахунок зменшення потреби у великих центрах узгодження. Впровадження CBDC також полегшить для компаній керування своїми ланцюжками поставок, щоб забезпечити повну видимість постачальників.

Потенційні ризики та вигоди роздрібного використання CBDC

CBDC можуть істотно змінити платіжний ландшафт. Прихильники віртуального аналогу грошей стверджують, що CBDC дозволяють здійснювати швидші, дешевші та безпечніші транзакції, а також сприятимуть зростанню фінансової активності. CBDC також надають уявлення про економіку в режимі реального часу, що може допомогти центральним банкам при формуванні монетарної політики. Ще однією привабливою перевагою є можливість боротьби з незаконною діяльністю, як-от шахрайство.

З іншого боку, багато хто стурбований втратою конфіденційності, враховуючи, що центральні банки можуть отримати набагато більш детальне уявлення про індивідуальні моделі витрати.

Існують також додаткові ризики для центральних банків, особливо у зв’язку з невдачею платежів через збій технологій або кібератаки, що спричиняють системний ризик у масштабі всієї країни. Очевидно, що існує також ризик перетікання грошей з банківських депозитів до CBDC, що може означати більш високі витрати на фінансування для банків.

Нинішній платіжний ландшафт дозволяє користувачам здійснювати транзакції в різних фіатних валютах на міжнародному та транскордонному рівні, хоча це й обмежено неефективністю, ризиками та високими витратами в екосистемах.

Виходячи з публічних повідомлень, переваги для платіжної індустрії через CBDC не будуть досягнуті, якщо різні органи управління не будуть працювати разом із самого початку. Це включає напрацювання та використання спільних принципів, що забезпечить взаємодію між різними екосистемами. Очевидною перевагою буде реорганізація деяких традиційних продуктів, наприклад, операцій торгівлі, адже механізм розрахунків між різними контрагентами може бути миттєвим.

Навіть незважаючи на те, що сфера національних цифрових валют знаходиться на ранній стадії розробки, вже обговорюються різні теоретичні методи щодо найкращого способу їхнього функціонування. Наприклад, Bank of International Settlements (BIS) нещодавно опублікували документ, який описує три моделі взаємодії CBDC – 1) сумісні системи CBDC, 2) взаємопов’язані системи CBDC та 3) єдину систему для кількох CBDC.

У підсумку, на міжнародних фінансових ринках простежується тенденція до впровадження інновацій, що не може не вплинути на трансформацію національних економік. Визначальним є вплив  інновацій на інституційні структури держав, яким необхідно пристосовуватись до викликів транснаціоналізації, нових вимог до операційних систем та проблеми контролю за фінансовими потоками в умовах цифровізації. Впровадження CBDC стане новим витком розвитку для фінансової сфери у світі, з огляду на це, обговорення питання віртуальних валют Центробанками великих держав задає світову тенденцію, до якої з часом змушені будуть приєднатися в тому числі країни, що розвиваються, Але, які і у випадку з легаізацією криптовалют, впровадженням та регламентацією системи «смарт-контрактів» та впровадженням блокчейн-технології, CBDC створить для банкової системи необхідність вирішувати проблеми, яких не могло існувати з готівковою валютою.

Фото з відкритих джерел

Авторка: Ратушна Марія-Анна

Економіка, 14.12.2021 14:12