Фото: ілюстративне. Джерело: "Вікіпедія"

Російські винищувачі, якими РФ обстрілює Україну, нашпиговані західною електронікою, — "Схеми"

Російські винищувачі типу Су, які армія РФ застосовує для атак проти України, містять деталі японського та американського виробництва. 

Про це повідомили "Схеми" із посиланням на ексклюзивний список деталей від української розвідки, які складають "мозок" російських винищувачів.

Наголошується, що у даному переліку є дані щодо 2000 закордонних деталей з «начиння» п’яти російських винищувачів – Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-34, Су-35С та Су-57 останнього покоління.

"Схеми" проаналізували список із імпортною електронікою разом з Незалежною антикорупційною комісією (НАКО) і підрахували, що в російських Су масово використовують деталі зі США — наприклад, американських виробників Texas Instruments, Analog Devices й інших — та з Японії", — йдеться у повідомленні.

Розслідувачі зауважили, що відповідна електроніка лежить в основі систем навігації і наведення ракет та авіабомб, засобів радіоелектронної боротьби та зв’язку між літаками і пунктами управління. Зокрема, авіаексперт Валерій Романенко розповів, що вона розміщена у носовій і середній частинах винищувачів.

"Як приклад, це сучасні радіолокатори, які дозволяють російським винищувачам фіксувати цілі на відстані понад 300 кілометрів та мають можливості автоматичного супроводження та наведення на десятки таких цілей, дають можливість пілотам відстежувати ситуацію у повітрі і розуміти, де власні літаки, а де ворожі, де зенітно-ракетні комплекси. Тобто такі прилади підняли інформаційне забезпечення російських пілотів. І все це забезпечує бортова електроніка, яка дозволяє росіянам завдавати нам значних втрат і яка побудована здебільшого на електроніці західного виробництва", — наголошує Романенко.

Згідно зі списком, найбільше у російських винищувачах виявлено деталей від японської компанії Murata — понад 2000.

Водночас журналісти зазначили, що найбільше західної електроніки до РФ експортують компанії з Китаю. У першій двадцятці компаній за обсягами постачання є й фірми з Сербії, Туреччини та ОАЕ. Частина з них вже потрапила під санкції США, України та інших держав. Серед них, наприклад, гонконзька Win Key, китайська Imaxchip Technology Co та сербська Kominvex Doo.

"Проаналізувавши імпортно-експортних операцій у базі даних Import Genius, "Схеми" виявили ще низку іноземних компаній-посередників, які експортують до РФ мікросхеми, які потім складають "начиння" російських винищувачів, але щодо них не запроваджені санкції. Зокрема, це гонконзька Hongkong Yayang Trading, турецька Nurzat Ic Ve Dis Tic, китайська Your Source International Co, кіпрська Noratec Holdings та угорська Matrix Metal Group (остання — з березня 2024 року в стані ліквідації, — ред.). Noratec Holdings та Matrix Metal Group вивели журналістів на новоствореного російського імпортера, пов’язаного з військово-промисловим комплексом РФ. І щодо якого також немає санкцій", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше владні структури Сполучених Штатів Америки звернулися до американських виробників із закликом припинити постачання товарів понад 600 іноземним компаніям. Йдеться про ті підприємства, продукція яких стосується озброєнь і може потрапити в Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.04.2024 20:28