Фото: Pexels

Сходять з орбіт: SpaceX заявила про проблеми з новими спутниками Starlink

Американська компанія SpaceX заявила про проблеми із супутниками Starlink V2 другого покоління, через що може виникнути необхідність зняття частини із них з орбіти.

Про це повідомляє Space News.

Група із 21 супутника, відома як Група 6-1, була запущена 27 лютого цього року і через кілька днів почала виводитися на орбіту. Проте за кілька днів супутники припинили підйом на орбіту, залишившись на відстані 380 кілометрів, тоді як Міжнародна космічна станція розташована на висоті від 415 до 420 км.

Приблизно з 15 березня орбітальна висота Starlink почала зменшуватися з різною швидкістю: приблизно до 365 кілометрів. Нині усі супутниками залишаються на орбіті, але ця незвичайна поведінка викликала припущення про проблеми із ними.

У своєму твіті від 22 березня генеральний директор SpaceX Ілон Маск підтвердив, що із супутниками V2 Mini виникли "деякі проблеми".

"У Starlink V2 багато нових технологій, тому, як і очікувалося, у нас виникли деякі проблеми", — написав він. 

Маск зазначив, що деякі супутники будуть виведені з орбіти, інші — фахівці ретельно протестують перед тим, як підняти на космічну станцію. Водночас він не уточнив, у чому саме полягають проблеми зі Starlink.

Що відомо про супутники V2 Mini

Супутники Group 6-1 є першими з тих, що SpaceX називає V2 Mini версіями супутників Starlink. Вони значно більші, ніж супутники Starlink першого покоління, яких SpaceX запустила вже понад чотири тисячі.

Космічні апарати оснащені покращеними антенами з фазованими антенними решітками й використовують частоти E-діапазону для зворотного зв'язку, що дає кожному супутникові вчетверо більшу пропускну здатність у порівнянні з більш ранніми космічними кораблями. Вони також мають нові електричні двигуни з вищими характеристиками, які використовують аргон, а не криптон, як паливо для зниження витрат.

Космічні апарати V2 Mini є зменшеними версіями кінцевих супутників V2 Starlink, які будуть важити близько дві тисячі кілограмів кожен із сонячними батареями довжиною 20 метрів.

Нагадаємо, у квітні 2022 року компанія Ілона Маска SpaceX успішно запустила на Міжнародну космічну станцію першу повністю комерційну туристичну місію Axiom-1.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 25.03.2023 20:35