Скаути України просять Зеленського не віддавати пріоритет «Пласту»

23 ЧЕРВНЯ 2019 11:55

Президента просять накласти вето на законопроект про державну підтримку «Пласту». Крім «Пласту» в Україні є велика кількість інших скаутських організацій.

Глава Національної ради Всеукраїнської молодіжної громадської організації (ВМГО) «Національна організація скаутів України» ( «НОСУ») Валерій Танцюра звернувся з листом до президента України в якому просить не виділяти «Пласт» серед безлічі інших українських скаутських організацій. У тексті листа, опублікованого на офіційному сайті ВМГО «НОСУ», підкреслюється, що виділення «Пласту» дискримінує і обмежує права громадян і громадських організацій України.

«Звернутися до Вас змусило прийняття Верховною Радою України від 30 травня 2019 року Закону «Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України» (законопроект №10184 від 25.03.2019 року)», - йдеться в листі.

Голова молодіжної організації вітає ідею державної підтримки Скаутського руху в Україні, але при цьому застерігає від виділення однієї скаутської організації в якості основного об'єкта держпідтримки. В першу чергу це стосується особливого виділення серед інших скаутських організацій ВМГО «Пласт», підтримку якого державою гарантує прийнятий законопроект.

Під егідою «Всесвітньої організації скаутського руху» ( «ВОСР») в Україні діє ВМГО «НОСУ», крім цього існують інші скаутські організації. При цьому ВМГО «НОСУ», визнає заслуги ВМГО «Пласт» в справі становлення і розвитку Скаутського руху в Україні, але звертають увагу, що сам рух не обмежується однією єдиною організацією.

«На початку 90-х років, за підтримки ВОСР, почалося відродження і створення нових скаутських груп. Це стало важливим кроком у становлення нашої держави та інтеграції України в міжнародне співтовариство», - наголошується в листі.

У листі підкреслюється, що ВМГО «НОСУ» з 2008 року рішення міжнародної конференції «ВОСР» визнається в якості офіційного представника України в цьому міжнародному об'єднанні скаутів.

«У міжнародному скаутському співтоваристві тільки «НОСУ» має право на взаємодію від імені України з національними скаутськими організаціями інших країн та брати участь в міжнародних скаутських з'їздах», - йдеться в листі.

Так само відзначається, що ВМГО «НОСУ» продемонструвала стійке дотримання цілей, принципів і основних цінностей, які були закладені засновником скаутського руху лордом Робертом Баден-Пауеллом. Саме це призвело до визнання ВМГО «НОСУ» в якості офіційного представника України в структурах «ВОСР».

В кінці листа Танцюра просить Зеленського накласти вето на прийнятий Верховною Радою закон. Крім цього ВМГО «НОСУ» пропонує організувати зустрічі з експертами «ВОСР» для вироблення основних позицій по підтримки Скаутського руху в Україні.

 

Суспільство, 23.06.2019 11:55