Фото: Рixabay

Аномальна спека буде не всюди: де у суботу очікуються дощі

У суботу, 5 серпня, у зв'язку із надходженням сухого спекотного повітря з Близького Сходу, температурне тло в Україні суттєво підвищиться. Суттєвих опадів у регіонах не передбачається, а подекуди температура повітря прогріється майже до +40°С.

Так, за даними порталу meteoprog, нічна температура коливатиметься в межах +19…+24°С, вдень стовпчики термометрів досягнуть позначок +33…+38°С, у західних областях +27…+32 °С. Суттєвих опадів у зазначений період не передбачається.

Водночас, як повідомила синоптик Наталка Діденко, короткочасні грозові дощі у суботу можуть пройти лише у західних областях. До того ж там протягом дня очікується сильний вітер.

У неділю також очікується значна спека, а вже з наступного тижня, за словами Діденко, дещо похолодає.

Погодні прикмети 5 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день. Зокрема, вони спостерігали за змінами у навколишньому середовищі:

  • на небі багато зірок — чекайте на дощ через кілька днів;

  • ввечері по землі стелиться туман — буде спека;
  • яскраво мерехтять зорі у світанковий час — через кілька днів дощитиме;
  • павук плете павутину в бік півночі — чекайте на похолодання, півдня — ще буде спека;
  • гучно кричить сич — буде похолодання.

У цей період серед наших предків жнива перебували в самому розпалі, адже потрібно було закінчити їх до початку осінніх дощів. Але навіть за таких умов опівдні намагалися не працювати, тому що вірили — над полем літають духи, які заважають зібрати урожай. Жінки та дівчата збирали калину, зберігали ягоди на зиму. Ця рослина вважалася ефективними ліками проти багатьох хвороб. Дівчата навіть намагалися вмитися калиновим соком, щоб їхня краса не в'янула.

Якою буде погода в Україні протягом серпня

Згідно зі свіжими прогностичними даними, серпень у нашій країні виявиться контрастним як відносно розподілу температури повітря, так і щодо кількості опадів. Так, синоптик Ігор Кібальчич вказує, що у першій декаді місяця з високою ймовірністю в Україні очікується період аномальної спеки, яка буде спричинена надходженням сухого та спекотного повітря із Середньої Азії та Близького Сходу. У період орієнтовно з 4 по 8 серпня у центральних, південних та східних областях денна температура може сягнути позначок +36…+41°C. У західних та північних областях у зв'язку з близькістю фронтальних розділів та більшої кількості хмар температурне тло буде помітно нижчим.

Середньомісячна температура в Україні очікується в межах +20…+26°C, що виявиться на 1,5-2°C вище за норму; у південних і східних областях місцями на 3-4°C вище середніх багаторічних показників. Опади протягом місяця розподілятимуться нерівномірно, однак у західних областях традиційно їх буде більше, місцями вище за норму на 50-80%. У той самий час, у південній половині країни й на крайньому сході є високі ризики розвитку посухи шляхом переважання більш сухих повітряних мас і більш високих температур. З цієї ж причини, у зазначених регіонах більшу частину часу зберігатиметься найвищий рівень пожежної небезпеки (п'ятий клас).

Нагадаємо, в останній місяць літа 2023 року сонячна активність буде не такою інтенсивною, як у липні, однак у різні дні все ж очікуються три магнітні бурі різної потужності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.08.2023 05:19