Фото ілюстративне. Джерело: Міноборони США

США скорочують військову допомогу Україні через занепокоєння щодо своїх запасів зброї, — CNN

Пакети військової допомоги, які Сполучені Штати Америки відправляли Україні, в останні місяці стали меншими, адже запаси зброї та обладнання, які Пентагон готовий надіслати Києву зі своїх власних запасів, скоротилися.

Як повідомляє CNN, адміністрація Байдена все ще має шість мільярдів доларів, доступних для озброєння та оснащення української армії, але Пентагону не вистачає інвентарю, який він готовий передати.

За словами генерал-майора, прес-секретаря Пентагону Пет Райдера, міністерство оборони попросило у Конгресу більше часу, щоб витратити ці гроші до закінчення терміну їх дії наприкінці вересня.

"США нарощують виробництво ключових товарів, таких як 155 міліметрові боєприпаси та ракетні системи Patriot, як для постачання в Україну, так і для поповнення запасів США. Але це багаторічний процес, який не зможе швидко задовольнити зростальний попит", — наголошує видання.

CNN пише, що до початку повномасштабної російсько-української війни Сполучені Штати щомісяця виробляли приблизно 15 тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів. Втім, після відкриття нових заводів і виробничих ліній США здатні виробляти 40 тисяч снарядів на місяць. Проте Пентагону знадобиться понад рік, щоб досягти своєї мети — 100 тисяч снарядів щомісяця. Процес нарощування виробництва йде за графіком, але триватиме роки, вимагаючи нових потужностей і бажання Конгресу виділити на це гроші.

За словами президента Володимира Зеленського, Україна відчуває на собі вплив дефіциту запасів. Під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України в Німеччині цього місяця Зеленський сказав США та іншим союзникам, що постачання обіцяних систем протиповітряної оборони йдуть надто повільно, і наголосив на "значній" нестачі життєво важливої ​​допомоги.

Видання наголошує, що вартість кожного пакету військової допомоги Україні від США була значно меншою, адже більшість з них оцінювалась від 125 до 250 мільйонів доларів.

"У 2022 і 2023 роках Пентагон регулярно оголошував про пакети вартістю від 600 до 800 мільйонів доларів, причому найбільша сума становила 2,85 мільярда доларів у січні 2023 року", — додає CNN. 

За даними джерел видання, адміністрація Байдена не змогла отримати постачання зі запасів Пентагону протягом перших чотирьох місяців 2024 року через затримку Конгресу із затвердженням додаткового фінансування. За словами неназваного чиновника, який дав коментар виданню, США намагаються не відправляти Україні занадто багато одразу.

"Існують обмеження щодо того, наскільки швидко ми можемо відвести обладнання, не впливаючи на свою бойову готовність. США все ще намагаються оголошувати новий пакет допомоги приблизно кожні два тижні, а Україна підтримує це, оскільки Вашингтон вважає, що отримання нових пакетів допомоги кожні два тижні є підняттям морального духу", — зауважив чиновник.

Своєю чергою міністр оборони США Ллойд Остін заявляв, що його країна працює над збільшенням виробництва та "прискоренням постачання" в Україну.

"Час має важливе значення, особливо з зимою на порозі. І ми всі повинні посилити нашу підтримку — і швидко", — додав Остін.

Нагадаємо, раніше The Times повідомляв, що Велика Британія не дозволить Україні бити ракетами Storm Shadow по території Росії без згоди Сполучених Штатів Америки. Як зауважили у виданні, британські комплекси Storm Shadow оснащені американськими системами наведення, без яких їхнє функціонування не можливе. Відтак, Лондон просто не може ухвалити рішення щодо "зеленого світла" для України без згоди Вашингтона.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.09.2024 10:10