Фото: Pixabay

Українцям пояснили, чи можна змінити дату отримання пенсії

Попри повномасштабну війну, українці продовжують отримувати соціальні виплати та пенсії, а деякі пенсіонери можуть змінити дату отримання виплат. 

Про це пише "На пенсії". 

Пенсійні виплати нараховують згідно з затвердженими графіками. Це залежить від низки факторів. У нашій країні пенсію виплачують в період з 4 по 25 число місяця. Тобто пенсія за січень виплачується у січні, пенсія за листопад — в листопаді тощо.

Згідно з законом, дата виплати пенсії встановлюється безпосередньо під час призначення пенсії залежно від статусу пенсіонера і зазвичай є незмінною, навіть якщо цей статус змінюється.

Першочергове право на отримання пенсійних виплат мають:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасники бойових дій;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • члени сімей загиблих.

Далі в черзі йдуть звичайні пенсіонери, які отримують пенсійні виплати за інвалідністю та за віком для громадян, які не працюють. В останню чергу встановлюються дати виплати для працевлаштованих пенсіонерів.

Зазначається, що за таких умов графік виплати пенсії через підприємства поштового зв’язку встановлюється з урахуванням територіальних ділянок. Через установи від банків дата отримання пенсії визначається відповідно до графіка перерахування коштів банку з урахуванням рівномірного розподілу пенсійних коштів. Надходження коштів від банку на рахунки пенсіонерів здійснюється не пізніше наступного робочого дня після їх надходження від органів Пенсійного фонду.

"За таких обставин в Пенсійному фонді дуже рідко йдуть назустріч і переглядають дату виплати пенсії на прохання пенсіонера. Звісно, якщо мова не йде про пріоритетні категорії, зазначені вище", — пише видання. 

Нагадаємо, у квітні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україні у 2024 році вистачить коштів в бюджеті на соціальні виплати завдяки новій допомозі від США. Це в першу чергу стосується пенсій та субсидій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.06.2024 02:29