Фото: Pixabay

Оформлення української пенсії за кордоном: як подати заявку дистанційно

Українці, які з тих чи інших причин покинули територію України й вже за межами нашої країни досягли пенсійного віку, можуть оформити пенсійні виплати дистанційно. Це можна зробити на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Як оформити українську пенсію за кордоном: алгоритм дій

Перейдіть за посиланням на веб-портал ПФУ й оберіть вкладку "Заява про призначення пенсії". Уважно ознайомтеся з інформацією й виконайте вхід.

Увійти до особистого кабінету можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Якщо він відсутній, то створити його можна онлайн і безплатно.

Крок 1 

У розділі "Щодо пенсійного забезпечення" оберіть вкладку "Заява на призначення пенсії". Оберіть спосіб отримання повідомлень про опрацювання заяви — "Дистанційне інформування".

Натисніть "Продовжити" та оберіть вид пенсії, наприклад — "Пенсія за віком".

Крок 2

Далі необхідно пройти опитування анкети для заповнення звернення та надати згоду на передачу й обробку своїх персональних даних. Потрібно поставити відповідні позначки.

Крок 3

До онлайн-заяви треба прикріпити скановані копії необхідних документів, підготовлених згідно з вимогами щодо сканованих копій документів. Перед формуванням заяви буде наведено перелік. Далі на екрані з’явиться повна форма заяви про призначення пенсії. Якщо є потреба, форму заяви можна відредагувати.

Щоб завершити усі операції, заяву потрібно підписати за допомогою КЕП і надіслати до Пенсійного фонду України — натисніть кнопку "Підписати" та "Відправити до ПФУ". Заявник буде отримувати інформацію про стан обробки заяви та відповідне рішення.

Які документи потрібні, щоб оформити пенсію за кордоном

Під час реєстрації знадобляться такі документи:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер платника податків (ІПН, ідентифікаційний номер);
  • трудова книжка та документи, що підтверджують стаж (у випадку відсутності трудової книжки чи записів у ній);
  • військовий квиток (за потреби);
  • довідка про заробітну плату до 01.07.2000 року;
  • довідка про пільговий характер роботи (за наявності пільгового стажу);
  • диплом або документ, що підтверджує періоди навчання на денній формі.

Нагадаємо, що в Україні можна подати заявку на оформлення пенсії, не виходячи з дому. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП) та скан-копії документів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.04.2024 02:27