Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені виявили новий спосіб діагностувати струс мозку

Американські науковці встановили, що різке похитування головою після удару може свідчити про струс мозку. До такого висновку вони дійшли у ході спостереження за молодими спортсменами.

Як повідомляє видання MDPI, вчені порадили медикам додати ці висновки до офіційних рекомендацій щодо оцінки стану постраждалого.

Так, впродовж останніх тридцяти років лікування струсу мозку є однією з найбільш профільних областей клінічної спортивної медицини. Це відбувається внаслідок визнання ризиків, пов’язаних з недіагностованими черепно-мозковими травмами.

"Наслідки затримки діагностики струсу включають тривале одужання, а також більшу частоту наступних неврологічних і навіть ортопедичних травм", — наголосили вчені.

Науковці також зауважили, що деякі спортсмени добровільно не повідомляють про сильні струси мозку. Це буває тоді, коли вони самі про це не знають, або коли не хочуть покидати гру. 

Група дослідників оновила свої критерії діагностування струсу мозку, пов’язаних зі спортом, щоб відобразити, що симптоми та ознаки струсу можуть з’явитися негайно або розвиватися протягом хвилин чи годин і зазвичай зникають протягом кількох днів, але можуть бути тривалими.

У ході дослідження вчені провели опитування серед майже 350 спортсменів. Вік опитаних коливався від 18 до 29 років. Задля того, щоб краще зрозуміти, чому відбувається характерний рух і як він пов’язаний з мозком, спортсменам показали відео похитування і запитали, чи було в них щось подібне. 

Так, 69% опитаних спортсменів заявили, що здійснювали такий рух, і в 93% випадків він був пов’язаний зі струсом мозку принаймні один раз. Також вони зазначили, що в середньому п’ять разів протягом свого життя мали відповідні похитування в травматичних ситуаціях.

Зокрема, серед інших поширених симптомів струсу мозку спортсмени назвали розгубленість або дезорієнтація. Такі симптоми описали 25% опитаних. Відчуття, що потрібно перезавантажити мозок, мали 23% опитаних, а зміни у сприйнятті простору або свого тіла відзначили 14% спортсменів. Також вони мали запаморочення, головний біль, втрату рівноваги, проблеми із зором та слухом, а також були не в змозі слідкувати за ходом своїх думок. Проте біль у шиї, озноб, емоційні реакції на подію були симптомами, не пов'язаними зі струсом мозку, відзначили вчені.

Нагадаємо, раніше американські науковці назвали 12 ознак того, що людина вживає забагато цукру. Його надмірне споживання може призвести до збільшення ваги, карієсу, втоми та проблем із травленням.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 27.10.2024 05:46