Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені назвали продукт, який підвищує ризик виникнення діабету

Британські науковці визначили, що вживання переробленого та червоного м'яса навіть у малій кількості може сприяти розвитку цукрового діабету другого типу на 15%. Йдеться про м'ясо корів, телят, баранів, свиней та різні ковбаси, бекон, шинку тощо.

Як повідомляє The Guardian, дослідження, яке провели вчені з Кембридзького університету, є найповнішим доказом зв'язку вживання червоного м'яса з виникненням діабету. Так, у цьому дослідженні взяли участь близько двох мільйонів людей у всьому світі.

"Понад 400 мільйонів людей хворіють на діабет другого типу, який є основною причиною сліпоти, ниркової недостатності, інфарктів, інсультів та ампутації нижніх кінцівок. Дослідження свідчать про те, що одним з основних способів зниження ризику захворювання є покращення дієти, а також підтримання нормальної ваги та рухової активності", — йдеться у повідомленні.

Вчені наголошують, що результати цього дослідження підтверджують рекомендації щодо обмеження споживання переробленого червоного м’яса. Зазначається, що щоденне споживання 50 грамів обробленого м’яса, що еквівалентно двом скибочкам шинки, пов’язане з підвищенням ризику розвитку діабету другого типу на 15% протягом наступних 10 років.

Водночас щоденне споживання 100 грамів м’яса птиці асоціювали з підвищенням ризику виникнення цього захворювання на 8%. Дослідники виявили, що після подальшого аналізу для перевірки результатів за різними сценаріями зв’язок між споживанням м’яса птиці став меншим, але зв’язок із діабетом другого типу для переробленого м’яса та необробленого червоного м’яса зберігся.

"Хоча наші результати надають більш вичерпні докази зв’язку між споживанням м’яса птиці та діабетом другого типу, ніж це було раніше, зв’язок залишається невизначеним і потребує подальшого дослідження", — наголошують вчені.

Зазначається, що ці дослідження дозволили вченим простіше врахувати різні фактори, такі як спосіб життя або поведінка, пов’язана зі здоров’ям, які можуть вплинути на зв’язок між споживанням м’яса та діабетом. Водночас вчені, які не брали участь у цьому дослідженні, заявили, що, хоча воно довело лише зв’язок, а не причинно-наслідковий зв’язок, результати узгоджують з поточними рекомендаціями щодо здорового харчування.

"Це важливе дослідження, яке було виконано дуже добре. Дані свідчать про те, що виключення червоного та обробленого м’яса з харчування може не лише захистити людей від серцевих захворювань та інсульту, але й від діабету другого типу", — наголосив професор Навід Саттар з Університету Глазго.

Нагадаємо, раніше американські науковці назвали 12 ознак того, що людина вживає забагато цукру. Його надмірне споживання може призвести до збільшення ваги, карієсу, втоми та проблем із травленням.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 24.10.2024 06:16