Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені з'ясували, у якому віці люди починають різко старіти

Американські науковці зі Стенфордського університету з'ясували, що старіння людини — це не поступовий процес, а два "стрибки", які відбуваються у 44 та 60 років.

Як повідомляє Washington Post, людський організм змінюється на молекулярному рівні, і ці зміни відбуваються вже у середньому віці.

"Очевидно, що люди змінюються протягом усього свого життя, але є два основні періоди, коли відбувається багато змін: один – коли людям близько 40 років, і інший – коли їм близько 60", — наголосив генетик зі Стенфордського університету Майкл Снайдер.

Зазначається, що у науковому дослідженні брали участь понад 100 здорових людей різного етнічного походження віком від 25 до 75 років. В учасників дослідження взяли мазки з ротової порожнини, носа та шкіри, а також зразки крові та калу. За ними спостерігали впродовж двох років. Так, науковці проаналізували близько понад 135 тисяч різних молекул і мікробів, які пов'язані з серцево-судинною та імунною системою, метаболізмом, шкірою і м'язами.

Такий аналіз свідчить, що 81% молекул кількісно змінилися у тих людей, яким було понад 40 і понад 60 років. Водночас науковці виявили зміни, які були однаковими для обох груп. Вони були пов’язані із серцево-судинними захворюваннями, метаболізмом кофеїну, а також зі станом шкіри та м'язів. Зокрема, вчені відшукали й певні відмінності. Наприклад, в учасників, яким було близько 40 років, були помітні зміни в молекулах, пов'язаних з метаболізмом алкоголю і жирів, а у тих, кому за 60, — у молекулах, пов'язаних з імунною регуляцією, функцією нирок і метаболізмом вуглеводів.

За словами авторів дослідження, виявлені зміни у людей 60-річного віку не є несподіваними, адже багато вікових захворювань починають проявлятися саме у цьому віковому періоді. Втім, зміни у 40-річних людей здивували науковців. Дослідники відкинули ймовірність того, що ці зміни можна пояснити настанням менопаузи у жінок, адже такі зміни виявляли й у чоловіків.

"Точна причина, по якій ці молекулярні зміни починаються у людей такого віку, незрозуміла. Проте автори дослідження кажуть, що їхні висновки показують, що після 40 років люди отримають особливу користь від догляду за своїм здоров’ям. Йдеться про проходження регулярних медичних оглядів — принаймні двічі на рік, як тільки вам досягне 40 років", — наголошує видання.

Вчені додають, що у випадку, якщо людина дізнається про порушення в організмі вуглеводного обміну, то вона може цьому зарадити, змінивши свій раціон та почати правильно харчуватися. Дослідження молекулярних змін може "дати ключ" до розуміння, чому виникають вікові захворювання. Водночас ще рано говорити про те, як саме ці зміни пов’язані зі старінням.

"Коли люди старіють, молекули в організмі змінюються. Однак ми поки не знаємо, що їх провокує. Результати дослідження доводять, що на це впливає спосіб життя людини. Тому після 40 років вчені радять звернути увагу на свій раціон, займатися фізичними вправами, адже у цьому віці організм починає змінюватися", — додає комп'ютерний біолог з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі Сяотао Шен.

Наразі вченим потрібно провести більш тривалі дослідження з більшою кількістю учасників. Це необхідно, щоб краще зрозуміти, як молекулярні зміни впливають на функціонування різних систем організму, захворюваність та смертність. Окрім того, варто з’ясувати, що їх спричиняє.

Нагадаємо, раніше американські вчені встановили, що вживання алкоголю батьками впливає на раннє старіння їхніх дітей. Йдеться про високий рівень холестерину, проблеми із серцем, артрит та ранню деменцію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.08.2024 03:26